Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Koňské stříkačky se poměřily v Lavičkách

Sbor dobrovolných hasičů v Lavičkách uspořádal v neděli 28. 7. 2013 odpoledne akci pod názvem „Lavičský potok“ v areálu u dálnice. Jednalo se o 3. ročník setkání s historickou hasičskou technikou a 1. ročník závodu koňských ručních stříkaček.

Lavičští dobrovolní hasiči sami jednu takovou vlastní a udržují ji v bezvadném technickém stavu. Ruční čtyřkolová stříkačka byla uskladněna v osadě Závisti, která spadá pod obec Lavičky. V dezolátním stavu se přivezla do Laviček a přičiněním hasičů se zrenovovala a v plné parádě se představila u příležitosti oslav 100. výročí založení sboru v roce 2004. Koňskou stříkačku roku 1871 pořídil majitel Velkomeziříčského panství Rudolf princ z Lobkowicz k ochraně panského dvora a hrobky v Netíně.

V Netíně je 20. 9. 1894 založen hasičský sbor, který při založení vlastní starší čtyřkolovou dvouproudní ruční pístovou stříkačku na pérách zakoupenou z Velkého Meziříčí a po koupi nové ruční čtyřkolové stříkačky v hodnotě 600 zl. roku 1922 tuto stříkačku daruje do nedalekého Kochánova. V Kochánově kupují netypizovanou motorovou stříkačku od firmy Josef Raus Velké Meziříčí a koňská stříkačka je v roce 1941 darována do osady Závist. V Závisti stárne, chřadne a pomalu se mění v nepoužitelný vrak. Kolem roku 2002 se dostává do rukou nadšenců z Laviček a Závisti, kteří se pouštějí do renovace. Hasiči zde odpracovali několik stovek hodin.

Sbor se může dále pochlubit další dnes již historickou technikou:

Dvoukolová motorová stříkačka DS-16, výrobce Josef Vystrčil a syn Telč, rok výroby 1943, v původních zápisech uváděna jako DS-16, podle výrobního štítku však DS 1350 litr/min. Podle dostupných zápisů ke svěcení stříkačky s průvodem po obci došlo až po válce v roce 1946, kde byla rovněž posvěcena i původní ruční stříkačka. Na zakoupení stříkačky se konala v obci sbírka. Protože byl nedostatek potravin, požadoval výrobce náhradu v naturáliích, proto se sbíralo sádlo, vejce, maso a další potraviny. Stříkačka je funkční dodnes a používá se při různých oslavách a srazech veteránů.

Automobilová stříkačka PRAGA RN AS-16, výrobce Auto-Praga n.p., rok výroby 1952. V roce 1988 převzali od městského výboru ve Velkém Meziříčí vozidlo PRAGA RN AS-16. Vozidlo nejdříve používali dobrovolní hasiči ve Velkém Meziříčí, potom bylo převedeno hasičům do Mostištích, kde bylo vozidlo v posledních letech málo využíváno, proto mělo být dáno do muzea v Přibyslavi. Lavičští hasiči vozidlo opravili a dodnes je používáno při oslavách a srazech veteránů.

První ročník srazu veteránů s historickou technikou proběhl 30. 7. 2006. Sjelo se 15 hasičských jednotek. Druhý ročník proběhl 29. 7. 2007.

Soutěž historických koňských stříkaček LAVIČSKÝ POTOK

Před zahájením soutěže si návštěvníci se zájmem prohlíželi historické hasičské, čtyřkolové koněspřežné stříkačky. Bylo se opravdu na co dívat. Ve stanu byla připravena výstava historických vycházkových uniforem a hasičských medaili br. Miroslava Homoly z Laviček.

Nejvíce byly zastoupeny stříkačky od výrobce R. A. Smekal Praha-Smíchov z období let 1880 až 1895. Nejstarší koněspřežná stříkačka byla z roku 1871 – patří domácímu Sboru dobrovolných hasičů z Laviček. Všechny stříkačky jsou v původním stavu a provozuschopné. Po slavnostním nástupu shromážděné pozdravil br. Antonín Teplý za OSH Žďár nad Sázavou. Zahájení soutěže provedli 3 malí hasiči z SDH Jámy, dohromady jim je 14 let.

Do soutěže se přihlásilo 5 hasičských sborů z okolních obcí. V hlavní roli ovšem byly soutěže hasičů v dobových uniformách. Po celé zábavné odpoledne probíhaly soutěže v plnění disciplín. Sbory dobrovolných hasičů se přijely poměřit v netradičních závodech. První startovala štafeta, kdy hasiči museli postupně překonat překážkovou dráhu. Následovala povinná konzumace půllitru piva, která nakonec byla rozhodujícím okamžikem soutěže.

Hlavní disciplínou klání byla soutěž v koňských stříkaček. Přes sto let staré stroje hasiči udržují stále funkční a předvedli to v klasickém požárním útoku. Protože neměli koně, které by zapřáhli do stříkaček, hasiči je museli dotlačit sami. Tak jako mnohokrát v historii. V přestávce mezi disciplínami vystoupila společnost historického šermu TAS z Velkého Meziříčí. Z důvodu enormních teplot museli svůj program upravit, neboť nemohli použít rozpálené kyrysy. I přes to jejich historický výklad byl velice zajímavý, hlavně pro děti. Historické „koňky“ svou funkčností a výkonností překvapily přihlížející všech věkových kategorií.

Cílem tohoto společenského a kulturního setkání bylo představit dobovou techniku veřejnosti, na kterou jsou dobrovolní hasiči patřičně hrdí a předávají si ji jako odkaz z generace na generaci. Je to pýcha a chlouba hasičů. Zvítězily všechny posádky koňských stříkaček, které dorazily, neboť ve stínu bylo 35 °C a na cvičišti 40 °C. Účast byla hojná, počasí se vydařilo.

Foto: SDH Velká Bíteš/archiv
Bc. David Dvořáček, DiS.

Sdílet