Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

BELFAST 2013: Hry byly oficiálně zahájeny ohromujícím slavnostním ceremoniálem, město je celkově výborně připraveno

První srpnový den se nesl ve znamení oficiálního zahájení letošních Světových policejních a hasičských her. Ty pro vás sledujeme přímo z Belfastu, který je na hry organizačně i prostředím výborně připraven.

V průběhu dneška stále probíhaly registrace závodníků i akreditace novinářů. V podvečer pak byla celá akce slavnostně zahájena. A když píšeme slavnostně, není to jen prázdné slovo.


Severní Irsko si totiž dalo neskutečně záležet – a my máme podle čeho hodnotit, nejsme na takovéto akci poprvé. Belfast je doslova prošpikován reklamami na hry, policisty i hasiči z různých zemí, kteří se dávají běžně na ulici do řeči, mávají na sebe, ptají se, kdo dělá jaký sport a podobně.

Při nákupu v obchodě se prodavači ihned ptají odkud jsme a co na hrách budeme dělat. Dokonce na nás mával i člověk vykloněný z okýnka auta na křižovatce a vzkazoval, ať si Belfast užijeme.

Na 7000 závodníku připadá 3500 dobrovolníků a je vidět, že je to opravdu baví. Poznáte je podle červených triček a černých kalhot a velice rádi se dávají do řeči – když nás předcházeli dva starší, pochválili Prahu, řekli že jsou kaplani, jsou zde dobrovolně, jeden přiletěl z Londýna a na závěr nás objali. Super.

Vtipná je také například nabídka jednoho obchodu – za necelou libru pro hasiče tři flašky vody, pro policisty za stejnou cenu kobliha a kafe. Jednička za zamyšlení se a nápad.


Samotný akt zahájení vypukl v 18:30 místního času. Vy jste ho díky odkazu na BBC, který jsme dali k dispozici, mohli sledovat online v pohodlí domova.

Protože někteří Češi jsou ještě na cestě, zahajovacího ceremoniálu se nezúčastnili, ale i tak byla česká výprava (až překvapivě) velmi početná.

Zaplněná King's Hall sledovala průvod jednotlivých států s vlajkami, často i mažoretkami či národními přednostmi. Vše poté doplnil bohatý kulturní program, zahrnující světelné či ohnivé show, tanečníky, hudbu a podobně.


Zítra se první Češi začnou aktivně zapojovat do dění a začnou útočit na zisk prvních medailí, samozřejmě budeme u toho a nenecháme si fotky a videa pro sebe.

Sdílet
Seriál: WPFG 2013: Belfast