Čtvrtek 25. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár zničil autobus i s vlekem, v době příjezdu hasičů byl požárem již zcela zasažen

V neděli 11. srpna 2013 v 14:50 hodin vyhlásilo operační středisko poplach čtyřem šumavským jednotkám. U Hojsovy Stráže, několik málo kilometrů před cílem, pravděpodobně v důsledku technické závady začal za jízdy hořet autobus. Cestovalo v něm na tábor 15 dětí, pět osob starších 20 let jako pedagogický dozor a dva řidiči autobusu.

Naštěstí řidič zpozoroval požár včas, zastavil a všichni stihli z autobusu utéct. Oheň se snažil uhasit řidič pomocí hasicích přístrojů, ale bezvýsledně. Požár se rychle rozšířil do celého prostoru vozu i na vlek s jízdními koly.

Při příjezdu hasičů byla celá jízdní souprava v plamenech. Děti si nestihly z autobusu vyndat ani osobní věci. Vlek kvůli sálavému teplu nebylo možné odpojit ani v prvních minutách požáru. Vše v autobuse i na vleku se roztavilo a speklo, žár kolem autobusu poničil i vozovku.

Škody byly předběžně vyčísleny na celkovou částku 1,275 milionu korun, z toho půl milionovou škodu napáchal oheň na autobusu, 150 tisíc na vleku, na 16 kusech jízdních kol 285 tisíc, škoda na osobních věcech, oblečení a dalším vybavení byla vyčíslena na 340 tisíc. Doposud nebyla vyčíslena škoda na poničené vozovce a nevyjádřili se vlastníci lesa.

Dopravní podnik zajistil dětem náhradní autobus, ale děti byly odvezeny kyvadlově osobním autem před jeho příjezdem do penzionu v Hojsově Stráži.

Zasahující jednotky:

  • HZS Klatovy
  • JSDH Hojsova Stráž
  • JSDH Nýrsko
  • JSDH Železná Ruda
Sdílet