Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Mistrovství ČR v požárním sportu v Mladé Boleslavi vyhrálo v celkovém hodnocení družstvo z Moravskoslez­ského kraje

Požárním útokem dnes, 25. 8. 2013, skončil celkový program Mistrovství ČR v požárním sportu v Mladé Boleslavi. Nejúspěšnějším družstvem v celkovém hodnocení byl HZS Moravskoslezské­ho kraje.

Celkové výsledky v požárním útoku mužů (HZS)

  1. HZS Kraje Vysočina
  2. HZS Moravskoslezského kraje
  3. HZS Plzeňského kraje

Celkové výsledky v požárním útoku mužů (SDH)

  1. SDH Mistřín
  2. SDH Lhenice
  3. SDH Pěnčín

Celkové výsledky v požárním útoku žen (SDH)

  1. SDH Dolní Měcholupy
  2. SDH Štipoklasy
  3. SDH Michálkovice

Nejrozšířenější disciplínou požárního sportu je požární útok. Spočívá v tom že za pomocí 2 savic, sacího koše, čerpadla (stříkačka PS12), hadic (3×B 4×C), proudnic a rozdělovače musí družstvo utvořit dva útočné proudy a dopravit vodu do dvou terčíků vzdálených obvykle 90 metrů od „základny“. Po nastříkání 10 litrů vody nebo po shození signalizačního zařízení se zastaví časomíra a je určen čas závodníků.

Celkové výsledky Mistrovství České republiky v požárním sportu 2013

  • HZS
    1. Moravskoslezský kraj
    2. Plzeňský kraj
    3. Zlínský kraj
  • SDH muži
    1. Široký Důl/PAK
    2. Mistřín/JHM
    3. Hněvošice/MSK
  • SDH ženy
    1. Chválenice/PLK
    2. Michálkovice/MSK
    3. Dolní Měcholupy/PHA

24. 8. 2013

Odpoledne patřilo strhující bitvě v disciplíně štafety 4×100m s překážkami.

Mezi dobrovolnými hasiči zvítězila štafeta s časem 56,68 sekundy reprezentující Široký Důl, Ten také tímto časem zaznamenal národní rekord. Zatím je to jediný rekord tohoto mistrovství. Druhé místo obsadili borci z Hněvošic s časem 59,18 s a třetí příčku získal Mistřín za čas 59,62 sekundy.

Mezi štafetami žen se na první místo s časem 62,80 s dostaly ženy z Chválenic, druhé místo patří ženám z Michálkovic s časem 63,27 sekundy a bronz putuje do Zajíčkova dosažený čas činí 63,87 sekundy.

Vrcholem soutěžní soboty byla soutěž profesionálních hasičů. První místo získala štafeta borců z Královéhradeckého kraje s časem 54,72 sekundy, stříbrná příčka patří borcům z kraje Zlínského s dosaženým časem 55,52 s. Třetí místo vybojovala štafeta HZS Moravskoslezského kraje (56,22 s).


Pořadí družstev štafet mužů (HZS) na 4× 100 metrů překážek

  1. HZS Královéhradeckého kraje
  2. HZS Zlínského kraje
  3. HZS Moravskoslezského kraje

Pořadí družstev štafet mužů (SDH) na 4× 100 metrů překážek

  1. Široký Důl
  2. Hněvošice
  3. Mistřín

Pořadí družstev štafet žen(SDH) na 4× 100 metrů překážek

  1. Chválenice
  2. Michálkovice
  3. Zajíčkov

Celkové pořadí družstev mužů 100 m překážek

  1. HZS Moravskoslezského kraje
  2. HZS Plzeňského kraje
  3. HZS kraje Vysočina

Superfinále opět vyhrál Pavel Krpec z HZS Moravskoslezské­ho kraje.

Pořadí mužů (HZS) na 100 m překážek

  1. Jakub Pěkný – HZS Ústeckého kraje
  2. Jakub Arvai- HZS Moravskoslezského kraje
  3. Milan Netrval – HZS Plzeňského kraje

První nastoupili na 100 metrů překážek dobrovolní hasiči. Celkové pořadí pak v družstvech vyhrál SDH Široký Důl.

Pořadí mužů (SDH) na 100 m překážek

  1. Martin Lidmila – SDH Široký Důl
  2. Tomáš Vlček – SDH Lhenice
  3. Josef Mládek – SDH Široký Důl

Celkové pořadí družstev žen (SDH) 100 m překážek

  1. SDH Chválenice
  2. SDH Michálkovice
  3. SDH Zajíčkov

Pořadí žen (SDH) na 100 m překážek

  1. Šárka Jiroušová – SDH Poniklá
  2. Barbora Šubrtová – SDH Chválenice
  3. Lenka Šestáková – SDH Ledenice

23. 8. 2013

Výstup do 4. podlaží cvičné věže je jedna ze čtyř disciplín, které právě absolvují sportovci na probíhajícím mistrovství České republiky profesionálních a dobrovolných hasičů v požárním sportu na Městském stadionu v Mladé Boleslavi.

Akci provázelo pěkné počasí, které přilákalo mnoho lidí. Mezi diváky byla i Barbora Špotáková, dvojnásobná olympijská vítězka v hodu oštěpem.

Závodníci musí co nejrychleji přeběhnout 32 metrů s téměř devítikilovým žebříkem k věži, zavěsit ho na parapet ve druhém podlaží, vylézt po něm, posadit se na parapet, žebřík pověsit na okno ve třetím podlaží a bleskurychle po něm vyšplhat, to samé zopakovat o patro výše.

Pokus je ukončen doskočením na podlahu ve 4. podlaží cvičné věže. Takto popsané to vypadá celkem složitě, ale profesionální hasiči tuto velice náročnou disciplínu, spojující v sobě výbušnou sílu rukou s koordinací nohou zvládají. Ti nejlepší to dokáží i pod 14 sekund.

Historicky poprvé se utkali ti nejlepší v superfinále, které vyhrál Pavel Krpec.

Pořadí soutěže ve výstupu na věž:

  1. Kamil Bezruč – HZS MSK
  2. Jakub Pěkný – HZS ÚLK
  3. Pavel Maňas – HZS MSK

Držitelem českého rekordu ve výstupu na věž je Jakub Pěkný, který zdolal věž v čase 13:55


Pořadatelem mistrovství ČR je každoročně Ministerstvo vnitra – generální ředitelství Hasičského záchranného sboru ČR, které pověří některý z krajů, aby se ujal organizace závodu i role hostitele. Loni probíhalo mistrovství ve Zlínském kraji, letos tato úloha padla na kraj Středočeský.

Kompletní fotogalerii najdete na oficiálním webu MR v požárním sportu.

I když přípravy na vrcholnou sportovní akci profesionálních i dobrovolných hasičů probíhají již od podzimu loňského roku, o komplikace a zdržení, které se doháněly v čase, kdy jiní tráví dovolenou, se postaraly červnové povodně.


Pro účastníky již 42. mistrovství ČR v požárním sportu družstev HZS ČR a 60. mistrovství Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska, které je navíc třetí společné profesionálních i dobrovolných hasičů – Středočeši připravili řadu novinek a překvapení. Do Mladé Boleslavi přijede víc jak 650 sportovců, členů soutěžních družstev profesionálních i dobrovolných hasičů z celé naší vlasti, České hasičské jednoty a Moravské hasičské jednoty

Ani statutární město Mladá Boleslav se neujalo role hostitele poprvé. Zmodernizovaný Městský stadion v Mladé Boleslavi se stal místem konání již XI. mistrovství ČR hasičů z povolání v roce 1982. O třicet let později, v červnu roku 2012, se sem vrátila krajská soutěž v požárním sportu profesionálních a dobrovolných hasičů Středočeského kra­je.

Také letošní spolupráce s městem je příkladná – primátor města společně s hejtmanem Středočeského kraje převzali nad soutěží záštitu. Město soutěžícím, rozhodčím i návštěvníkům umožnilo využívat bohaté stravovací, ubytovací i kulturní kapacity, nabídlo prostory k parkování i pomoc městské policie.

Letos se diváci mohou těšit na velice atraktivní výstup do 4. podlaží cvičné věže přímo na stadionu. Vyrostlo na tréninkovém fotbalovém hřišti bývalého stadionu a postaví i zbourají nám ji kolegové ze Záchranného útvaru HZS ČR Hlučín. Soutěž začíná v pátek 22. srpna ve 13 hodin a v podvečer na ni naváže slavnostní nástup všech sportovců i rozhodčích.

Pozvání přijala také řada zajímavých hostů. K vidění tu budou vlajky ze všech krajů profesionálních i dobrovolných hasičů. Dekorováni budou první vítězové, kteří převezmou zajímavé, netradiční medaile i ceny. To by samozřejmě bez pomoci sponzorů nešlo. Generálním partnerem mistrovství je Komerční banka a.s. a desítky dalších menších i větších sponzorů.

Divákům dění na stadionu a přímé záběry do míst, kde se něco zajímavého děje, bude přenášet velkoplošná obrazovka. Postřehy ze soutěže bude vysílat také sportovní redakce České televize na programu ČT 4, přímo v Mladé Boleslavi budou reportéři Českého rozhlasu – Region, kteří budou veřejnosti sportovní dění přibližovat přímo ze stadionu.

O divácky zajímavé momenty půjde v každé sportovní disciplíně. V běhu na 100 metrů s překážkami divák jistě ocení mrštnost, s jakou se soutěžící dostávají přes dvoumetrovou překážkovou stěnu a hned na to balancují ve výšce 1,2 m na osmimetrové kladině, široké jen 18 cm.

Při štafetách k tomu ještě přibude přenos ručního hasicího přístroje a uhašení skutečného ohně na závodní ploše. Při požárním útoku musí sedmičlenné družstvo nastartovat požární stříkačku, z vodního zdroje dopravit hadicemi vodu na vzdálenost 95 metrů a zasáhnout jí dva terče.

O zábavu i adrenalinovou podívanou nebude nouze. Přijďte povzbuzovat hasiče stejně, jako to slíbila Bára Špotáková.

Sdílet
Přiložené soubory
oficiální výsledky věž.xlsx zobrazit online XLSX 30 kB
100m_muži_sdh.xlsx zobrazit online XLSX 38 kB
celkem_muži_družstva sdh.xlsx zobrazit online XLSX 15 kB
zeny_100m.xlsx zobrazit online XLSX 33 kB
dvojboj.xls zobrazit online XLS 90 kB
muzi100hzs.xls zobrazit online XLS 164 kB
muzi100hzs_druzstva.xls zobrazit online XLS 42 kB
štafety_zeny.xlsx zobrazit online XLSX 12 kB
prubezne poradi druzstev muzi sdh.xlsx zobrazit online XLSX 26 kB
štafety_muzi_sdh.xlsx zobrazit online XLSX 19 kB
štafety_muzi_hzs.xls zobrazit online XLS 41 kB
celkove_vysledky_profi.pdf zobrazit online PDF 220 kB
celkove_vysledky_muzi.pdf zobrazit online PDF 222 kB
celkove_vysledky_zeny.pdf zobrazit online PDF 223 kB