Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Skladiště s lisovanou slámou v Ostravě-Porubě se nechává dohořet, škoda byla odhadnuta na 900 tisíc

Devět jednotek hasičů, tři profesionální a šest dobrovolných, zasahuje od patnácté hodiny 27. 8. na okraji Ostravy-Poruby v Záhumenní ulici u požáru uskladněné slámy v krytém seníku.

Celkem 10 jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Ostravy a okolí zasahovalo od úterního odpoledne 27. 8. 2013 v areálu zemědělského družstva v Ostravě-Porubě v Záhumenní ulici u požáru velkokapacitního skladiště sena, kde bylo uskladněno 3000 obrovských kusů balíků lisované slámy. Hořelo na ploše 40 × 30 metrů, sláma se nechává kontrolovaně dohořet.

Předběžná škoda na slámě (z letošní sklizně obilí) byla odhadnuta na 900 tisíc korun, škoda na pokroucené konstrukci seníku je vzhledem k jeho stáří nulová. Požár se obešel bez zranění, za jeho vznik mohou práce při uskladňování slámy.

Až do úterní půlnoci se velká část hořících a doutnajících balíků vyvážela s pomocí zemědělského nakladače za neustálého ochlazování hasiči a nechala se na volné ploše u betonového seníku (s kovovou konstrukcí a plechovou střechou) dohořet. Po půlnoci zůstaly na místě již jen 4 jednotky dobrovolných hasičů na kontrolované dohoření, které je domluvené s majiteli. Napomohl tomu i příznivý vítr, který hnal a dosud žene kouř do polí, tedy na opačnou stranu od Poruby.

Od středečního rána kontrolují ještě minimálně několikahodinové dohořívání slámy dvě jednotky dobrovolných hasičů – z Pustkovce a Krásného Pole. Od úterního večera je k dispozici všem zasahujícím hasičů týlový kontejner z HZS MSK, kde si mohou odpočinout a občerstvit se. Sláma může dohořívat odhadem ještě do čtvrtku…

V souvislosti se zásahem se hasiči omlouvají obyvatelům části městského obvodu Poruba kvůli večerním problémům s dodávkou vody do vodovodní sítě.

Zemědělský nakladač od úterního odpoledne až do půlnoci vyvážel postupně hromady hořící a doutnající slámy na volnou plochu za stálé asistence ochlazujících proudů vody z hasičských hadic. Cílem bylo vytvořit prostor pod střechou skladiště slámy a tam nechat část uskladněné slámy dohořet. Příliš mnoho použité vody k hašení by také mohlo ohrozit čistotu vody v nedalekém vodním toku Porubka.

Hasiči se snažili ochraňovat plechovou střechu skladiště slámy před velkým žárem, protože při jejím zřícení by vznikly další komplikace a zásah by byl delší a složitější. Do středečního rána tak „pouze“ prasklo několik svislých betonových sloupků a několik kovových konstrukcí pod střešní krytinou se viditelně ohnulo.

Zasahovaly tyto jednotky: 3× z Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje (HZS MSK) – stanice Zábřeh, Poruba a Fifejdy, 7 x JSDHO: Svinov, Krásné Pole, Nová Ves, Zábřeh, Vřesina u Ostravy, Pustkovec a Plesná.


28.08.2013 12:00

Kontrolované dohašování požáru lisované slámy s účastí jednotek sboru dobrovolných hasičů bude pokračovat minimálně do dnešního večera. V tuto chvíli není ani vyloučeno, že hasiči budou hlídat požářiště ještě přes noc z dneška na čtvrtek.

Hromada hořící slámy uvnitř skladiště („seníku“) pomalu, ale jistě klesá. Je také patrný vliv žáru na kovovou a betonovou konstrukci seníku (deformace). Hasiči se hlavně zaměřují na ochlazování střechy a plechové střešní krytiny.

Vítr je neustále příznivý (kouř fouká do polí směrem na Klimkovice a Mexiko, které jsou až za kopcem) a dosud neobtěžuje obyvatele Ostravy-Poruby.


29.08.2013

Třetím dnem (druhým ránem) dohořívá pod kontrolu hasičů v Ostravě požár lisované slámy ve velkokapacitním seníku na okraji Ostravy-Poruby. Množství slámy uvnitř hlubokého skladu viditelně ubývá.

Na místě se střídají v několikahodi­nových intervalech vždy dvě jednotky sboru dobrovolných hasičů z okresu Ostrava-město, aby dohořívání kontrolovali. Např. od dnešního rána zde hlídkují hasiči z SDH Ostrava-Radvanice a Vratimov.

Vítr je stále příznivý, směřuje mimo obydlenou část Ostravy-Poruby.

Místo požáru 3000 velkých balíků lisované slámy, který vznikl v úterý 27.8. odpoledne při uskladňovacích pracích slámy – se škodou 900 tisíc korun, bylo předáno dnes odpoledne majitelům zemědělského areálu na okraji Ostravy-Poruby v Záhumenní ulici.

Dvě jednotky sboru dobrovolných hasičů, které se zde od středečního rána střídaly v kontrole dohořívání, odjely na základnu. Nyní budou dohořívající slámu kontrolovat požární hlídky z řad zaměstnanců zemědělské firmy.

Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezské­ho kraje
Sdílet