Pátek 3. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Pět let po „akci 33 330“ jsou vaše zkušenosti s oděvy Bushfire a obuví Špeciál kladné, mnohým jednotkám přinesl nákup další vybavení

Před časem jsme vás oslovili s dotazem, jak vaše jednotka hodnotí hromadný nákup jednovrstvých zásahových oděvů Bushfire a obuvi Špeciál, který vláda provedla před pěti lety. Do redakce se nám dostala spousta e-mailů se zkušenostmi, z nichž následně vznikl tento článek.

Nebudeme se věnovat všem vašim e-mailům individuálně – jak jsme už uvedli v prvotní výzvě, uděláme jakýsi průměr a menšinové záležitosti zmíníme okrajově.

O co vlastně jde, co je akce 33 330?

V roce 2008 stát vyhlásil tzv. akci 33 330. Jednotky SDH kategorie JPO V díky ní získaly zmíněný počet zásahových oděvů Bushfire a zásahové obuvi Špeciál. Za oděvy stát zaplatil 200 milionů korun, za obuv pak dalších 95.

Jedná se o jednovrstvý zásahový komplet kalhoty + blůza, vyrobený z materiálu NOMEX® Comfort RS, 220 g/m2 rip-stopové vazby s impregnační úpravou SOFIGUARD. Uživateli poskytuje ochranu těla vyjma hlavy, rukou a chodidel. je určený pro použití při likvidaci požárů v otevřeném terénu a doprovodným činnostem.

Co se obuvi týče, jde o slovenské zásahové holeňové boty Obuv ŠPECIÁL, model S03019. Vrchní vrstva WATERPROOF / NAPPA, podšívka s membránou SYMPATEX, protiskluzová a olejům odolná gumová podrážka ZERMATT – to je poměrně standardní složení běžné hasičské zásahové obuvi.

Váš pohled na systém vybavování jednotek

V první řadě je potřeba uvést, že převažovaly v drtivé většině zkušenosti kladné. Pro jednotky kategorie JPO V to byl mnohdy první nákup něčeho nového za generaci hasičů, ne-li dvě. Je to sice ostuda obcí, které tyto jednotky zřizují, nicméně je to holý fakt.

Na druhou stranu jste mnohdy zmínili, že právě zisk tohoto vybavení pohnul s lidmi na obci a mnohé jednotky tak získaly i zásahové rukavice a přilby, aby byli jejich hasiči vystrojeni kompletně.

Na začátku velká pomoc na vybavení jednotky. Do té doby jsme zásahové oděvy a obuv prakticky neměli.

Jednotnost nákupu v kontrastu s nejednotností jednotek kategorie JPO V však ukázala i na jiný problém – existují u nás pětky, které jsou vybaveny na vyšší úrovni, než nařizuje vyhláška a než jak je předpokládáno v rámci plošného pokrytí. Mají například dýchací techniku a podobně. Takovým jednotkám se jednovrstvé oděvy do koncepce příliš nehodily, uvítaly by například méně kusů, ale vícevrstvých. Bushfire tak využívají sporadicky, spíše pro zálohy.

Obleky lze používat pouze na hašení ve volném prostranství a to v kombinaci s typem událostí, ke kterým jezdíme (požáry domů, hospodářských objektů apod.), v tomto obleku nemůžeme a stejně jsme nuceni vlastnit i obleky vícevrstvé.

Proto tyto obleky ani po pěti letech nenašly úplně své uplatnění a využívají je pouze členové, kteří nemají oprávnění na užití motorových pil a DT.

Dalším problémem, který jsme ve vašich e-mailech v souvislosti s touto akcí zaznamenali je fakt, že vybavení nepřináší výjezdy. Což zní sice logicky, ale víme nejen z diskuzí na našem webu, že u některých jednotek panuje představa „vybavil jsem se = budu teď hodně jezdit“.

Samozřejmě se tak objevily i zkušenosti ve smyslu „skoro je nepoužíváme, asi jen dvakrát ročně, jinak visí v šatně“. Jednotky prostě nezačaly více jezdit, protože v balíčku s oděvem nepřišly zásahy.

Bez výjimky všichni, kteří se nám ozvali, však využívají zásahovou obuv Špeciál, která splňuje veškeré požadavky na hasiče kladené jak legislativou, tak nasazením a to bez omezení, na rozdíl od oděvu, který nelze využít pro požární zásahy v uzavřených prostorech.

Kvalitu vybavení hodnotíte veskrze kladně, ačkoli se najdou i nedostatky

Mnohokrát jste zmiňovali také kvalitu obou kousků vybavení. Většinový pohled na věc byl opět spíše pozitivní – jednotky, které nám poslaly své zkušenosti, si kvalitu věcí chválily, našly se však i dílčí problémy, které se opakovaly, proto je zmíníme.

U oděvů Bushfire se (poměrně logicky, neboť je to prakticky jen jinak šitý pracovní oděv PS II) jednotkám nelíbí jejich (ne)odolnost proti vodě. Několik jednotek nejčastěji zmiňovalo poškození zipu blůzy.

Dobrá „náhrada“ kalhot PS II u JPO V. Blůzy nic moc – promoknou a je v nich zima.

Co se obuvi týče, neobjevila se prakticky žádná zásadnější nebo častěji zmiňovaná výtka. Dokonce i na zip, který bývá u podobně střižené obuvi problém, se objevila stížnost jen sporadicky, ačkoli se samozřejmě také projevuje. Jednotky si velmi chválí pohodlí a nepromokavost, stejně jako odolnost boty.

Závěrem a do budoucna

Co říci závěrem? Snad jen že z pohledu jednotek, které se nám ozvaly, se – ať už byl jejich pohled na kvalitu a smysluplnost nákupu – jednalo o dobrý krok, protože připomněl obcím, že mají hasiče, byť té nejnižší kategorie, o které je potřeba se starat. Mnohým jednotkám nákup pomohl i morálně.

Z našeho pohledu se jednalo o akci, která sice vypadala přínosně, ale šla – jako ostatně vždy a všechno – provést lépe. Zatímco typ oděvu a obuvi byl vybrán na základě určení pro JPO V poměrně dobře, chybou bylo plošné vybavování bez ověření detailů – ne každá JPO V funguje jako JPO V, ačkoli by to tak být nemělo.

Došlo tak často k tomu, že lépe vybavené jednotky získaly pro ně nevhodné oděvy a naopak zcela nefunkční jednotky vybavení využívají pouze pro nezásahovou činnost, často i činnost občanského sdružení.

Sdílet