Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči budou řídit dopravu?

Ministerstvo dopravy navrhuje novelu zákona podle které by mohli hasiči,celníci a další osoby řídit dopravu stejně jako policisté.

Policisté nezůstanou při řízení dopravního provozu sami. Ministerstvo dopravy žádá, aby stejnou pravomoc dostali i hasiči, celníci a některé soukromé osoby. Vyplývá to z novely zákona o provozu na pozemních komunikacích, kterou brzy dostane vláda na stůl. „Oprávnění řídit provoz je třeba rozšířit na celníky v prostoru pohraničního celního úřadu při odbavování vozidel. Dále na hasiče ve stejnokroji, aby mohli usměrňovat provoz v místě zásahu, kam mohou dorazit dříve než policie,“uvádí ministerstvo dopravy v návrhu. Tuto zprávu přinesl server Mojenoviny.cz.

Tuto možnost zdůvodňuje tím že hasiči, pokud dorazí na místo zásahu dříve než policisté, musí mít možnost uvolnit si prostor pro zásah, to znamená např. zastavit dopravu apod. Policisté se domnívají, že to přispěje ke zvýšení bezpečnosti na silnicích.

Ovšem už současný zákon o Hasičském záchranném sboru ČR č.238/2000 Sb. umožňuje hasičům tuto činnost. Podle pararafu 4, odst.1 z něhož cituji : ,,Příslušník je oprávněn ,vyžaduje-li to účinné zabezpečení plnění úkolů hasičského záchranného sboru, vyzvat každého, aby nevstupoval na určená místa, nebo aby se podrobil omezením vyplývajícím z provedení služebního zásahu." Každého znamená tedy i řidiče, takže pokud hasič například zastaví dopravu v místě zásahu má na to oprávnění vyplývající za zákona 238/2000 Sb. o HZS ČR.

Praxe je taková že tímto způsobem to hasiči dělají už dlouhá léta i bez ministerstva dopravy, protože ne vždy je na místě policie, i když situace se v posledních letech zlepšila, Obecně lze říci že řidiči většinou hasiče respektují, i když se stalo několik případů kdy bezohledný řidič srazil zasahující hasiče, ale to jsou ojedinělé případy.

Zákon tedy tuto činnost hasičům již umožňuje, jde jen o to aby to vešlo ve veřejnou známost.

Jaký máte názor Vy? Je potřeba novela nebo stačí současná právní úprava?
Sdílet