Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Simulovaná nehoda autobusu a dvou osobních automobilů prověřila hasiče na Liberecku, zasahovali i němečtí kolegové

Krátce před středeční jedenáctou hodinou dopolední byla na tísňové linky hasičů, policistů i záchranářů nahlášena dopravní nehoda dvou osobních automobilů a autobusu, který skončil na boku. Naštěstí se jednalo jen o mezinárodní taktické cvičení.

První hlášení o nehodě v Hrádku nad Nisou přijala tísňová linka 112, na další čísla tísňových linek pak nehodu oznámili svědkové, kteří místem události projížděli.

Krátce na to se okolními městy rozezněly sirény, nejprve ty na střechách, určené ke svolávání jednotek, následně pak přímo na zásahových automobilech.

Jako první na místo dorazila hlídka státních policistů, následovaná městskými policisty, zdravotníky a hrádeckými hasiči. Zanedlouho k havárii dorazil zbytek jednotek, vysláni byli profesionální hasiči z Liberce, Jablonného v Podještědí, České Lípy, vyjel i autobus ze stanice v Jablonci nad Nisou.

Z dalších dobrovolných jednotek na místo přijeli hasiči z Chotyně, Chrastavy a Liberce – Karlinek, velitel zásahu si také povolal německé hasiče z Žitavy.

Zdravotníci dorazili se sanitkami v podstatě z celého kraje.


Při nehodě došlo k převrácení autobusu na bok, osobní vozidla zůstala na okrajích komunikace, jedno na boku, druhé na střeše. Na místě se celkem nacházelo 57 zraněných osob, 3 další nehodu nepřežily.

Někteří zranění utrpěli polytrauma, další měli amputované ruce či nohy, nechyběla ani namaskovaná tepenná krvácení či jen drobná poranění.

Úkolem zasahujících bylo provést třídění zraněných osob podle STČ 09/IZS a metody START, jejich vyproštění z vozidel, transport na shromaždiště osob a následný odvoz do lékařských zařízení.

Sdílet