Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Námětem cvičení Skalka 2013 byla nehoda autobusu a cisterny s kyselinou, na Karlovarsku zasahovali i Němci

Cvičení s názvem Skalka 2013 prověřilo nejen spolupráci složek Integrovaného záchranného systému v Karlovarském kraji, ale také společný postup s kolegy z Německa.

Autobus plný naříkajících zraněných cestujících v příkopě u silnice, osobní auto se čtyřmi cestujícími na střeše a automobilová cisterna plná unikající kyseliny napříč silnicí a se zraněným řidičem. Tak to vypadalo v sobotu dopoledne na silnici mezi Chebem a Pomezím nad Ohří.

A takový byl i scénář cvičení s názvem Skalka 2013. Určené bylo pro všechny základní složky Integrovaného záchranného systému v Karlovarském kraji. Policie se postarala o úplné uzavření komunikace, přivolaní hasiči pak v první řadě o vyproštění všech zraněných.

Aby se dostali k posádce osobního auta na střeše, museli použít hydraulické vyprošťovací nástroje, postupně vyprostili tři dospělé a jedno dítě. Mezitím připravili prostor pro bezpečný vstup do havarovaného autobusu, aby posádky záchranné služby mohli uvnitř vozidla roztřídit zraněné podle závažnosti.

Figuranti, které tvořili členové sborů dobrovolných jednotek hasičů, byli věrohodně namaskování podle určených zranění a navíc se role účastníků nehody zhostili velmi realisticky.

Se záchranáři tak nespolupracovali, velmi přesně zahráli zraněné v šoku, kdy se například snažili záchranářům utíkat, odmítat ošetření nebo naopak jim vnucovali přednostní ošetření jejich blízkých.

S tím vším si museli záchranáři poradit, sanitky poté zraněné rozvezli do nemocnic v kraji podle traumatologického plánu. Méně závažně zraněné pomohli odvézt i hasiči s použitím přivolaného autobusu.

Přímo na místě čeští záchranáři spolupracovali i s kolegy z Německa, v rámci cvičení zasahovali u nehody i hasiči z Marktredwitzu a Waldsassenu. Záchranou zraněných ale cvičení nekončilo, bylo nutné se postarat i o únik nebezpečné látky z cisterny.

Čeští a němečtí hasiči společně v protichemických oblecích nejprve zachránili řidiče kamionu, poté speciálním vybavením utěsnili únik látky z cisterny. V rámci cvičení museli hasiči také vyřešit masivní únik pohonných hmot z nádrže kamionu, který se navíc dostal i do vody v nedaleké vodní nádrži Skalka.

Hasiči tak nejprve na hladinu přehrady umístili norné stěny pro zabránění dalšího šíření uniklé látky po vodě a poté odčerpali látku s použitím přístroje s názvem olejový separátor. Ten dokáže sbírat ropné produkty z hladiny vody a odčerpávat je do určených nádob.

Náročné cvičení ukázalo mimo jiné rozdílnost vybavení a některých postupů záchranářů z České republiky a z Německa. Navíc společný zásah komplikovala i jazyková bariéra. I z těchto důvodů považovali zasahující celé cvičení jako velmi přínosné a poukázali na potřebu opakovat společné zásahy častěji.

Průběh zásahu řídil zřízený štáb velitele zásahu, který kromě jiného zajistil informování starostů okolních obcí o probíhajícím zásahu nebo dekontaminaci zasažené půdy a vody uniklou látkou.

Na místě zasahovali hasiči z profesionálních stanic Cheb, Mariánské Lázně, Sokolov a chemických závodů Sokolov, drážní hasiči z Chebu, hasiči z dobrovolných jednotek z Kynšperku nad Ohří, Dolního Žandova a Libé.

Záchranná služba na místo vyslala posádky ze všech svých stanovišť a také z Tachova v Plzeňském kraji. Z německé strany se zúčastnily jednotky Freiwillige Feuerwehr z Marktredwitzu a Waldsassenu.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet