Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při cvičné nehodě autobusu, náklaďáku a osobáku na Znojemsku trénovali hasiči, záchranáři i policisté

U Znojma dnes cvičily složky Integrovaného záchranného systému. Na silnici I/38 v úseku mezi obcí Olbramkostel a křižovatkou na obce Kravsko a Žerůtky havaroval kolem desáté dopoledne autobus, nákladní vůz a osobák.

Operační středisko vyslalo na místo jednotku ze Znojma a Hrušovan nad Jevišovkou a také jednotku dobrovolných hasičů z Jevišovic a Suchohrdel. Z Brna vzlétl vrtulník Policie ČR s posádkou leteckých záchranářů, kteří disponují vybavením pro zásah u dopravních nehod.

Hasiči měli za úkol zajistit místo nehody a třídit a vyprostit zraněné lidi z havarovaných vozidel. Velitel zásahu se musel vypořádat s organizací místa nehody a velkým množstvím zraněných lidí. Bylo nutné vytvořit týlový prostor pro práci posádek Zdravotnické záchranné služby a umožnit rychlý transport zraněných do nemocnic. Do zdravotnických zařízení odvezla záchranná služba celkem 37 zraněných.

Mrtvé řidiče autobusu a nákladního auta vystříhávali hasiči po zadokumentování nehody Policií ČR. Její vrtulník také hledal dva cestující, kteří od nehody odešli směrem k nejbližší vesnici. Do akce se zapojil i psycholog HZS a další psychologičtí pracovníci.

Celkem cvičilo na 170 lidí napříč různými složkami IZS od hasičů, Policie, ZZS a Letecké záchranné služby přes Správu a údržbu silnic a oblastní Charitu Znojmo.

Podobně rozsáhlé cvičení IZS u dopravní nehody zažili hasiči naposledy v srpnu 2009 na dálničním přivaděči v Brně.

Cvičení přihlíželi rozhodčí jejichž úkolem je nyní vyhodnotit jeho průběh a upozornit na zjištěné nedostatky, které je potřeba odstranit.

Jaroslav Mikoška
tiskový mluvčí
HZS Jihomoravského kra­je
Sdílet