Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Terénní speciál Ghe-O Rescue z Rumunska existuje i v hasičské variantě

V posledních dnech zaplavil internetové stránky, zabývající se automobilovou technikou, unikátní záchranářský terénní automobil, pocházející od rumunské firmy Ghe-O Motors se sídlem ve městě Bukurešť. Jeho označení je Ghe-O Rescue a na první pohled se zdá, že je to jakási napodobenina legendárního vozu Hummer. Opravdu ale jen na první pohled.

Vozidlo Ghe-O Rescue bylo slavnostně představeno na právě dnes končícím automobilovém veletrhu v Bukurešti a ihned vzbudilo nebývalý zájem po celé Evropě. Jedná se o automobil, určený do provozu v těch nejtěžších terénních a povětrnostních podmínkách.

Jeho nasazení se předpokládá u bezpečnostních složek, jako je policie, hasiči, záchranná služba a samozřejmě armáda.

Hnací agregáty, hmotnost vozu a jeho rozměry

Off-road může mít pod kapotou buďto benzínový či naftový agregát v několika výkonnostních variantách. Benzínový motor může mít výkon 340 až 500 koní (250 až 368 kW) a diesely s turbem pak 218 až 304 koní (160 až 224 kW).

Vozidlo Ghe-O Rescue je kapotované. Jeho délka je 5200 mm, šířka 2700 mm a výška 2390 mm. Hmotnost je 3200 kg.

Ghe-O Motors prezentuje pomocí videa skvělé schopnosti a jízdní vlastnosti záchranářského vozidla Rescue, určeného do těch nejextrémnějších terénních podmínek, kde nestačí ani Hummer H1 či Land Rover Defender.

Rozmanitá výbava a doplňky

V rámci doplňkové výbavy je možné pořídit např. speciální odnímatelné nafukovací vaky, díky nim automobil může plavat na hladině, dále třeba adaptér na upevnění pomocných pásu na zadní nápravu, po jejich montáži vyjede vůz prakticky všude a neocenitelným pomocníkem jsou na sněhu či písku. Vojáci jistě ocení ochranu motoru proti elektromagnetickým impulzům a také ochranu proti vodě.

Varianta Rescue uveze až 11 osob, na přání je možné do ní zabudovat vodní nádrž o objemu 620 l a požární čerpadlo s potřebným příslušenstvím v podobě hadicového navijáku. Lze si prakticky nespecifikovat vše, co Ghe-O Rescue uveze. Problémem není ani sněhová radlice, případně přívěs v podobě plovoucích saní.

Hasičská verze vozu Rescue byla představena právě na bukurešťském automobilovém veletrhu. Co se týče záchranářské, tak do její standardní výbavy patří nosítka, páteřní deska, vakuová sada dlah a dvě velikostně odlišné lékárničky.

Menší varianta Fire Fighter

Firma Ghe-O Motors kromě vozu Rescue vyrábí také speciál Fighter, ten je určen pro dvě osoby a v nabídce modelové řady je i varianta Fire Fighter. Ta je určena přímo pro hasiče. Vozidlo má stabilní vodní nádrž o objemu 250 l, vysokotlaké čerpadlo a potřebné hadicové příslušenství. Automobil je menší a lehčí než typ Rescue, pohání ho také slabší agregáty, benzínový o síle 270 koní a naftový o síle 203 koní.

Při správném zacházení s vozem neexistuje téměř žádná překážka, kterou by hasičská posádka při cestě k požáru nepřekonala. Varianta Fire Fighter je vymyšlena koncepčně coby vozidlo pro velitele pro řízení zásahů v extrémním terénu.

Foto a info: Ghe-O Motors

Sdílet