Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Brodku u Prostějova shořela hala se slámou, hasičům zásah komplikovala nestabilní konstrukce

Postupnou pomoc šesti jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů dvou krajů (Olomoucký a Jihomoravský) si vyžádal rozsáhlý požár haly s uskladněnou slámou pro výrobu „ peletek“ v Brodku u Prostějova, který byl ohlášen na linku tísňové pomoci krátce před jednou hodinou ranní.

Mezi prvními na místo dorazila místní jednotka hasičů z Brodku u Prostějova, vzápětí přichází potvrzení prvotních informací celkového zasažení haly o rozměrech zhruba 50 × 20. Velké nebezpečí v danou chvíli způsobovaly odlétající jiskry na okolní objekty, pomocí několika hasebních proudů se ihned hasiči zaměřili na ochlazení již velmi rozpálených budov a zabránili tak dalším škodám na majetku.

Místní dobrovolné hasiče postupně doplnily jednotky z řad profesionálů a to stanic Prostějov a Vyškov, dále dobrovolní hasiči hasiči Vrahovice, Určice a Němčice nad Hanou. Vzhledem k velkému objemu skladovaného materiálů a jeho zasažení je předpoklad kontroly pozvolného dohořívání v řádu několika hodin. Hasiči na místě stále vytváří vodní clony a ochlazují dvě v těsné blízkosti přilehlé budovy (sklad a výrob ). Po dohodě s majitelem se zbytek uskladněné slámy nechá vyhořet.

Požár dle předběžných šetření napáchal škody větší než milión korun, příčina vzniku požáru nebyla doposud stanovena, nevylučuje se i úmyslné založení požáru. Během požáru i zásahu hasičů nedošlo k žádnému zranění. Hasiči musí v místě pracovat s maximální opatrností, část haly se již zřítila a dochází ve zbylé části stropní konstrukce k nebezpečnému uvolňování plechové krytiny.

Pomoc hasičů u likvidace požáru se škodou přesahující již aktuálně částku 1,5 milionu korun pokračuje a to nepřetržitě od ranních hodin ( 00.56 ) úterý 5. 11. 2013. V průběhu dne pokračovala naše činnost a to převážně v zabezpečí okolních budov od nebezpečných odlétajících jisker. Během dne došlo také na nutné vyvážení požárem zasažené slámy a již mimo halu dohašování nebo pozvolné dohořívání.

Přítomnost jednotek se na místě odhaduje ještě na několik desítek hodin, dochází postupnému prostřídávání dobrovolných hasičů. I stále platí informace o požáru bez zranění, taktéž nutnost maximální opatrnosti a bedlivosti hasičů při své činnosti, hala je po požáru ve velmi špatném stavu.

Během úterý byl vyslán k požáru také týlový kontejner za účelem vytvoření zázemí zasahujícím jednotkám. V současnosti na místě zůstává místní dobrovolná jednotka a jedno cisternové vozidlo s osádkou stanice Prostějov.

Zdeněk Hošák
tiskový mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet