Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Dopravní automobil Iveco Daily si pořídili hasiči z Ústí nad Orlicí – Černovíru

Loni v listopadu slavnostně převzali hasiči z obce Černovír zbrusu nový dopravní automobil na podvozku Iveco Daily 50C17V. Iveco se se svou koncepcí řadí mezi požární automobily silniční kategorie určené k provozu částečně i mimo zpevněné komunikace, poháněna jsou totiž všechna kola.

Čtyřválcový motor, splňující emisní normu Euro 5, přenáší svou hnací sílu na kola prostřednictvím manuální šestistupňové převodovky. Automobil je široký bezmála dva metry, vysoký 2 865 mm a dlouhý 5 997 mm.

První řadu sedadel tvoří jedno nastavitelné pro řidiče a dvě pro posádku. Pod sedadly spolujezdce je umístěno nezávislé teplovzdušné topení. Vlastní nástavba je přístupná z obou boků posuvnými dveřmi a zezadu dvoukřídlými dveřmi.

Druhá řada sedadel je orientovaná proti směru jízdy. Jsou vybavena dvoubodovými bezpečnostními pásy a v opěradlech jsou integrovány držáky dýchacích přístrojů. Mezi první a druhou řadou sedadel jsou umístěny náhradní tlakové lahve k dýchacím přístrojům.

Třetí řada je orientována po směru jízdy. Tato sedadla jsou vybavena tříbodovými bezpečnostními pásy a jsou umístěna na posuvných držácích, což umožňuje jejich vyjmutí a to i jednotlivě.

Mezi nákladním prostorem a prostorem pro posádku je umístěna oddělovací přepážka, která zároveň tvoří zadní stěnu nákladového prostoru. V tom je umístěn vyjímatelný kontejner, ve kterém jsou na výsuvných platech umístěny věcné prostředky. Vyjmutí a naložení kontejneru se provádí pomocí ručního vysokozdvižného vozíku dvěma hasiči.

Ve zmiňovaném kontejneru je umístěno (mimo jiné) toto vybavení:

  • Přenosná motorová stříkačka
  • Plovoucí čerpadlo
  • Světlomet s kloubovým držákem a stativ
  • Elektrické kalové čerpadlo Willo
  • Elektrocentrála Europower
  • Motorová řetězová pila Solo
  • Vyprošťovací nástroj VRVN 1

Nad kontejnerem je umístěna krabice pro uložení rozměrnějšího požárního příslušenství, jako jsou například sací požární hadice, teleskopický žebřík, koště nebo trhací hák.

V automobilu najdeme také dvoudílní košová nosítka Spencer Life Support, přenosný hasicí přístroj, dýchací přístroje Saturn S7 a ruční svítilny.

Sdílet