Úterý 7. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

1978: Krásná dovolená skončila hrůzným snem. Ohnivé peklo řádilo v kempu Costa Blanca ve Španělsku

San Carlos de la Rápida patří k oblíbeným letoviskům na Costa Blanca, jež tvoří součást španělského pobřeží Středozemního moře. Ještě o něco jižněji ležící Benidorm přitahuje každoročně tisíce turistů na prosluněné pláže mezi Tarragonou a Cartagenou.

V létě 1978 turisté ze Španělska i z ciziny zaplnili kemp Los Alfaques do posledního místečka. Přímo okolo kempu vedla státní silnice č. 340. Již několikrát se objevil požadavek na zvýšení bezpečnosti silnice, po níž se každý den přepravovalo na 4 000 tun vysoce výbušných nákladů.

Jeden takový náklad přinesl 11.července 1978 osazenstvu kempu smrt. Cisternový vůz přepravující zkapalněný propylén sjel ze silnice, narazil do zdi obklopující kemp a explodoval. Během několika sekund se přehnala ohnivá stěna celým kempem.

Peklo se šířilo závratným tempem, protože žárem vybuchovaly i plynové láhve vařičů a nádrže aut turistů. Plameny se šířily nejen rychle, ale i nekontrolova­telně, a tak zahynulo sto osmdesát lidí. Více než šest set osob bylo zraněno, mnozí těžce.

Plameny po sobě zanechaly hrozný obraz zkázy. Stany, vozy a obytné přívěsy shořely až na pár zuhelnatělých zbytků.

Sdílet