Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Iveco Daily slouží od začátku roku hasičům v Táboře místo Avie, vozí lodní motory i motorovou stříkačku

Dne 8. ledna 2014 obdržela zásahová jednotka Sboru dobrovolných hasičů města Tábor dlouho očekávaný dopravní automobil na podvozku IVECO Daily 35C15V. Dříve jednotce sloužila všem hasičům dobře známa Avia.

Jelikož za sebou Avia měla službu u profesionálních hasičů v Táboře, každou chvíli jsme byli nuceni řešit nějaký problém. Avšak službu u hasičů neukončila, nyní ji používá SDH Cerhonice (okres Písek).

uvedl Patrik Haller z táborské jednotky

Iveco Daily 35C15V 4×2 disponuje třílitrovým motorem s výkonem 107 kW, maximální povolená rychlost je 160 km/h. Vozidlo nemá zvýšenou střechu a uveze osádku 1+8. Na střeše nástavby je veliká nerezová bedna se savicemi a ženijním nářadím, která sice nepřidá na kráse vozidla, avšak účel plní jak má.

Vozidlo je vybaveno motorovou stříkačkou Rosenbauer Fox, která se v případě potřeby bude nahrazovat elektrocentrálou či motorovým kalovým čerpadlem, které by měla v nejbližší době jednotka obdržet. Vozidlo dále veze dva lodní motory Tohatsu, motorovou pilu Husqvarna a plovoucí čerpadlo. Samozřejmostí jsou též požární armatury, VRVN 1, hadice „C” a „B”, které jsou uloženy v kabině pro mužstvo pod sedačkami ve směru jízdy.

V kabině jsou dále uloženy 2 kusy PHP práškových a jeden kus CO2, dále jsou zde dvě nabíječky pro svítilny Survivor LED ATEX. Kabina pro mužstvo a zadní část vozu je vybavena LED pásky, které zajišťuji osvětlení daného prostoru.

Výstražné a zvukové zařízení dodala firma Tesla Holomý, jedná se o LED rampu na střeše vozidla, dále dvojice přídavných zábleskových světel v masce vozu, čtveřici modrých zábleskových světel v zadní části vozu a dvojice modrých světel v rozích po stranách vozu. V zadní části uprostřed modrých světel je dvojice oranžových, které je možno zapnout pouze při zatažené ruční brzdě.

Pro naši jednotku je toto vozidlo plně vybaveno, jelikož v naší jednotce plní spíše úkol zabezpečovacího vozidla a vozidla pro přepravu hasičů a dětí na soutěže.

JSDH Tábor je zařazena v kategorii JPO III/2 a dále disponuje vozy RZA Nissan Terrano, CAS 16 Man 13.280, CAS 16 Praga NTS 265, CAS 32 Tatra 148, která je upravena z původního KHA od firmy Rosenbauer a proto veze 9 tisíc litrů vody. Dále pak přívěs pro práci na vodní hladině.

Za minulý rok členové jednotky zasahovali u necelé sedmdesátky výjezdů, nejvíce jich zapříčinily červnové povodně.

Dále stojí za zmínku, že jednotka vlastní i několik veteránů – CAS 25 Henschel, CAS 16 Zil 130 (patřící veliteli sboru), parní stříkačka R.A. Smékal, DA na podvozku Steyer (družstvo Čelkovice) a AS Praga RN (družstvo Záluží).

Patrik Haller
Foto a video: Jiří Havel ml.
JSDH Tábor

Sdílet