Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru v objektu lyžařské chaty v obci Karolinka na Vsetínsku bylo evakuováno 71 dětí, záchranáři ošetřili i dospělé

V 07:03 byly vyslány jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů na místo požáru v objektu lyžařské chaty v obci Karolinka na Vsetínsku. Na místo zásahu vyjely 4 cisternové vozy jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů ze Vsetína, Karolinky, Halenkova a Nového Hrozenkova.

Ještě před příjezdem hasičů na místo, byla provedena evakuace dětí dvou lyžařských turnusů, které zde byly ubytovány. Jak následně hlásil velitel zásahu, v době příjezdu hasičů se už v silně zakouřeném objektu žádné osoby nenacházely. Celkem bylo evakuováno 71 dětí a 9 osob jejich doprovodu. Samotná lokalizace požáru v prostoru kuchyně zabrala hasičům pouze čtyři minuty. Následně byla provedena kontrola stropní konstrukce místnosti za pomocí termokamery, a to z důvodu odhalení případných skrytých ložisek hoření.

Na místě události zasahovali také zdravotníci, kteří podle informací velitele zásahu ošetřili celkem 9 osob intoxikovaných zplodinami hoření. Z tohoto počtu zraněných byly dvě děti. K následnému ošetření byly záchranáři odvezeny do nemocnice dvě dospělé osoby a obě děti.

V součinnosti se zástupci obce byly zabezpečeny autobusy, kterými byly evakuované děti převezeny do místní základní školy, kde jim byla zabezpečena strava a nápoje. Během dne budou děti odesílány do svých domovů.

V 09:15 hodin byla na operační středisko oznámena konečná likvidace události a na místě byla ponechána pouze jednotka dobrovolných hasičů obce Karolinka.

Už v průběhu události se na místo dostavil vyšetřovatel požárů z Valašského Meziříčí, který si pro přesné stanovení okolností vzniku požáru nechal povolat i specialisty Technického ústavu požární ochrany z Prahy.

Jak bylo později upřesněno velitelem zásahu, u dalších dvou evakuovaných dětí došlo k nevolnosti a na místo byli znovu povoláni záchranáři.

Podle prvotních odhadů vznikla škoda ve výši asi 1 000.000,– Kč. Uchráněn byl majetek v hodnotě asi 8 000.000,– Kč. Příčina vzniku požáru je nadále v šetření.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet