Čtvrtek 2. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sedm jednotek hasičů zasahovalo u požáru přístřešku s automobily a přilehlé budovy v areálu Vlárských strojíren ve Slavičíně

Dne 24. 2. 2014 v 00:24 hodin bylo operačním střediskem hasičů ve Zlíně přijato hlášení o požáru přístřešku se dvěma automobily v areálu Vlárských strojíren ve Slavičíně.

Operační důstojník vyhlásil požární poplach jednotce profesionálních i dobrovolných hasičů ze Slavičína. Na místo požáru se v 00:31 hodin dostavili jako první profesionální hasiči ze Slavičína. Ti při příjezdu zjistili, že se požár rozšířil na sousední budovu. Velitel zásahu proto požádal o posilové jednotky.

Operačním střediskem byla proto na místo události povolána jednotka profesionálních hasičů z Valašských Klobouk i s automobilovým žebříkem a dále jednotky dobrovolných hasičů z obcí Bojkovice, Vlachovice, Štítná nad Vláří, Luhačovice a Pitín.

V 01:00 hodin velitel zásahu oznámil, že sousední objekt má propadlou střechu a proto se neprovádí hašení z vnitřku objektu. Uvnitř objektu jsou zaparkovaná další auta.

Na místo požáru vyjel řídící důstojník s termokamerou a zároveň byl povolán vyšetřovatel příčin požárů.


02:15 hodin

Je zajišťována kyvadlová doprava vody. V 01:50 hodin byl požár lokalizován.

Od 01:53 hodin zjišťuje na místě události příčinu vzniku požáru vyšetřovatel hasičů.


02:50 hodin

Ve zcela zničeném objektu dohašují lokální ohniska jednotka profesionálních a dobrovolných hasičů ze Slavičína. Jednotky provádí osvětlování požářiště pro vyšetřovatele hasičů.

Požárem zničený objekt je jednopodlažní o velikosti cca 10 × 30 m.

Na místo události byl operačním důstojníkem policie vyslán pes na vyhledání pachových stop.


03:40 hodin

Vyšetřovatel hasičů spolu s policií prohledávají požářiště a zajišťují důkazní materiály. Místo události ohledal pes na vyhledání pachových stop. Pohyb na požářišti komplikuje zborcená konstrukce střechy a velké množství osobních vozidel uvnitř požárem zcela zničeného objektu.

Na místě požáru je pouze zástupce majitele firmy. Předběžná výše škody je pravděpodobně 5.000.000,– Kč na objektu a 5.000.000,– Kč na vozidlech.

Vyšetřovatelé hasičů a policie v současnosti pracují s několika verzemi.

Roman Žemlička
HZS Zlínského kraje

Sdílet