Sobota 27. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Jaro přichází dřív a tím pádem začíná hořet suchá tráva

Jasné, slunečné a především teplé počasí posledních dní nahrává snadnému vzniku požárů suché trávy. Hasiči v kraji už museli řešit první takové případy.

Zvýšené riziko vzniku požárů suché trávy hrozí už v těchto dnech. Přestože kalendářně je stále zima a loňská tráva by měla být schovaná pod vrstvou sněhu, velmi mírná zima s absencí sněhové přikrývky způsobila, že v kombinaci s teplým a slunečným počasím je na loukách množství suché trávy. Ta pak může velmi snadno začít hořet. Právě k požárům suché trávy vyjíždějí hasiči každoročně vždy na jaře ve zvýšené míře, kvůli velkým plochám suché trávy se tyto požáry rychle šíří a mohou ohrožovat objekty v blízkosti takových míst.

Od víkendu zasahovali hasiči v kraji u čtyř případů, kdy se jednalo o požár suché trávy, křovin či lesní hrabanky. Suchá tráva hořela na dvou místech v Dolním Žandově, jednou na ploše zhruba pět krát pět metrů, druhý už na větší ploše 50×30 metrů. U Ostrova hasiči zlikvidovali požár suchých větví a křovin, i zde hrozilo reálné nebezpečí rychlého rozšíření na okolní suchou trávu. Mezi Kraslicemi a Luby pak hasiči zasahovali u několika ohnisek lesní hrabanky, které zde doutnali po předchozím pálení klestí po těžbě dřeva. Na místě kromě hasičů z Kraslic, Lubů a Plesné také kolegové z Německa z hasičských stanic v Markneukirchen a Wernitzgrün.

V loňském roce začali hasiči k těmto požárům vyjíždět o zhruba měsíc později než letos. Celkem jich v průběhu loňského roku řešili téměř dvě stovky.

Požáry suché trávy často vznikají nedbalostí, na zapálení stačí i odhozený nedopalek cigarety. Je tak nutné si v tomto období počínat zvlášť opatrně. V případě vzniku požáru suché trávy i malého rozsahu je potřeba bez prodlení volat tísňovou linku hasičů.

Martin Kasal
tiskový mluvčí
HZS Karlovarského kraje
Sdílet