Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Na Mostecku cvičili kynologové, policejní vrtulník je transportoval do nepřístupného terénu v okolí obce Klíny

V posledních březnových dnech proběhlo na Klínech a v Duchcově čtyřdenní instrukčně metodické zaměstnání kynologů se psy, kteří jsou zařazeni na seznam pro mezinárodní záchranné operace (MZO).

Cílem cvičení bylo prohloubit a upevnit teoretické znalosti a praktické návyky kynologů se psy při nasazení v zahraničí v rámci MZO. Cvičení se zúčastnily dvě desítky záchranářů se psy.

Pátek začal snídaní, po které následovalo poučení a seznámení se s programem dne, včetně bezpečnosti při práci s vrtulníkem. Zhruba v 9:00 hod přiletěl na Klíny před penzion Hájovna vrtulník letecké služby PČR Bell 412. Vrtulník sloužil při tomto výcviku k přesunům kynologů se psy do nepřístupného terénu, kde posléze proběhlo pátrání a vyhledávání osob.

Sobotní výcvik proběhl v Duchcově převážně na starém nádraží ve spolupráci s HZS Ústeckého kraje, územními odbory Most a Teplice, s technikou AP 27 T-148 a technickým automobilem Mercedes Actros. Hasiči prováděli po označení nálezu zavalené osoby psem její vyproštění za použití podpěr a pažení z technického kontejneru. Veškeré sutinové vyhledávání osob proběhlo dle metodiky INSARAG.

Vedením tohoto výcviku byli pověřeni: lektor služební kynologie MV Gustav Hotový s lektory ppor. Mgr. Petrem Vodičkou a nstržm. Ing. Jiřím Šlechtou. Technické zabezpečení měl na starosti kpt. Ing. Martin Pávek.

Všechny fotografie od „Hrdly“ jsou k vidění na webu hrdlafoto.raj­ce.idnes.cz.
ppor. Michal Hrdlička
územní odbor Žatec
HZS Ústeckého kraje
Sdílet