Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči v Kamenickém Šenově převzali repasovanou Liazku, prvním výjezdem byl „požár“ redakčního auta

Na velikonoční sobotní třináctou hodinu byla v areálu hasičské zbrojnice v Kamenickém Šenově na Českolipsku naplánována velká sláva, místní dobrovolní hasiči převzali repasované vozidlo Liaz.

Za přítomnosti hejtmana Libereckého kraje Martina Půty a dalších významných hostů, jak z vedení města, tak i krajského Hasičského záchranného sboru a členů dobrovolné jednotky, byl také proveden „Lízin“ slavnostní křest.

Jsem rád, že Liberecký kraj může podporovat podobné projekty a jsem rád, že i v příštích letech je budeme podporovat, protože bez Sborů dobrovolných hasičů a výjezdových jednotek obcí a měst by plošná ochrana v rámci Libereckého kraje nebyla možná.

sdělil Martin Půta, hejtman Libereckého kraje


Repase celého vozidla, včetně podvozku, vyšla ve firmě KOMET s.r.o. na 1.527.020 Kč, z toho Liberecký kraj zafinancoval 916.212 Kč, zbylou částku pak uhradilo město Kamenický Šenov.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů v Kamenickém Šenově je zařazena v kategorii JPO III, průměrný počet výjezdů je přibližně 50 ročně.

uvedl Aleš Vičan, velitel jednotky


Dělá mi radost, že jsou zde dobře vidět veřejně využité peníze, protože jak bylo před malou chvílí vidět, není to jen technika která by se leštila a stála v garáži, ale je to také technika, která pomáhá když je to potřeba.

Chvíli jsem podezíral pana starostu, že to bylo trošku zorganizované, ale vím že to tak není, že naopak zákon schválnosti při podobných akcích často vykouzlí nečekanou příhodu.

Vyjeli jste v rámci několika sekund, to myslím že byla dobrá ukázka vaší připravenosti.

uvedl k „úsměvné“ události hejtman Martin Půta

Jen několik minut před slavnostním předáním totiž na místo mířil i „požárový redaktor“ v redakčním vozidle a co čert nechtěl, jedna z hadiček v motoru se rozhodla, že už má neustálého namáhání dost, oddělila se od zbytku okruhu a začala všude kolem sebe (hlavně na motor) stříkat horkou chladící kapalinu.

Efekt to mělo jediný – po zastavení na konci města (redaktor netrefil k hasičům na poprvé) začal z motorové části vycházet hustý bílý dým a protože kapaliny navzdory velkému úniku zůstávalo stále dost, situace se nelepšila ani po chvíli.

Proto logicky následoval hovor na tísňovou linku 150 a po udání lokality operační středisko na místo vyslalo tři hasičské jednotky – právě místní dobrovolnou společně s dobrovolnými kolegy z Nového Boru a profesionální hasiče z České Kamenice.

Navzdory přichystané slávě hasiči z Kamenického Šenova naskákali právě do připravené Liazky a k „hořícímu“ automobilu vyrazili. Po příjezdu na místo bylo naštěstí zjištěno, že se o požár nejedná, událost byla překvalifikována na planý poplach, zbylé jednotky byly odvolány (i tak jim díky) a tak se slavnostní předání mohlo odehrát v připraveném čase.

Po skončení slávy hasiči redaktorovi obětavě pomohli, i v sobotu odpoledne dokázali nedaleko sehnat náhradní díl a automobil tak uvedli do provozuschopného stavu. A redaktor tak mohl odjet po své ose, děsit hasiče do jiných krajů…

Celé jednotce patří jedno obrovské díky, jak za rychlý zásah, tak i za technickou pomoc.

Vozidlo ještě projde několika drobnými změnami, poté ho samozřejmě podrobněji představíme v naší Technice.

Sdílet