Sobota 20. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Čeští hasiči zamířili na pomoc Srbsku, vyslán byl čerpací odřad a také člen koordinačního týmu Evropské komise

Republika Srbsko požádala prostřednictvím Evropské komise o humanitární pomoc v souvislosti s rozsáhlou mimořádnou událostí – dlouhotrvajícími dešti a následnými povodněmi. Po dohodě s Ministerstvem zahraničních věcí ČR poskytuje MV-generální ředitelství HZS ČR humanitární pomoc ve formě záchranné jednotky. Do Srbska odjíždí čerpací odřad s nezbytným vybavením.

V sobotu 17. 5. 2014 dorazil kolem poledne odřad do Bělehradu a krátce na to se přesunul poblíž města Lazarevec, kde začal odčerpávat vodu z místní elektrárny. Po odčerpání vody z této elektrárny a průzkumu další lokality se odřad přesunul do další zatopené elektrárny, která byla v okolí Veliki Crljeni.

V pátek 16. 5. 2014 odpoledne byla sestavena záchranná jednotka MV-generálního ředitelství HZS ČR, kterou tvoří příslušníci Záchranného útvaru HZS ČR a příslušník HZS Olomouckého kraje. Do Srbska míří s velkoobjemovým čerpadlem a s příslušenstvím.

Odjíždí nákladní vozidlo Tatra 815–7, dvě terénní vozidla, přívěs na pohonné hmoty a přívěs s motorovým člunem. Celkem 9 členů záchranné jednotky a 6 ks techniky opustilo po půlnoci Českou republiku a v postižené oblasti bude nasazeno po nezbytně nutnou dobu, předpoklad je cca 14 dnů.


Kromě záchranné jednotky míří na místo také český expert na řešení mimořádných událostí velkého rozsahu

Jedná se o plk. Ing. Romana Hlinovského, ředitele HZS Libereckého kraje, který byl nominován a následně zařazen do koordinačního týmu, sestaveného Evropskou komisí.

Plk. Hlinovský prošel speciálním výcvikem, pořádaným Evropskou komisí, pro mise tohoto typu. Navíc, jako krajský ředitel má bohaté zkušenosti s řešením povodní v České republice, s koordinací záchranných a likvidačních prací.

Hlavním úkolem týmu expertů je získání detailních informací o situaci v zemi. Provedou průzkum postižených oblastí, budou komunikovat s místními úřady, ministerstvy a vládou o potřebách v zemi. Na základě těchto informací pak bude moct Evropská unie vysílat do oblasti týmy z jednotlivých zemí, materiální pomoc a na místě koordinovat činnost tak, aby pomoc byla co nejefektivnější.

kpt. Mgr. Nicole Zaoralová
tisková mluvčí
Ministerstvo vnitra – GŘ HZS ČR
Sdílet
Seriál: 2014: Pomoc Srbsku po povodních