Neděle 28. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ničivý požár zasáhl v Kroměříži celodřevěnou budovu, rozšíření plamenů na sousední objekty hasiči zabránili

Nasazení celkem šesti jednotek profesionálních a dobrovolných hasičů z Kroměříže, Zlína, Hulína, Kvasic a Chropyně si vyžádal včerejší rozsáhlý požár jednopodlažní celodřevěné administrativní a skladové budovy na ulici Kaplanova v Kroměříži.

První informace o požáru obdrželo krajské operační středisko zlínských hasičů v 17:07 hodin. Do dvou minut byl vyhlášen požární poplach profesionálním hasičům z Kroměříže a současně i jednotkám dobrovolných hasičů z Hulína a Kroměříže.

Už v době příjezdu první jednotky byly vidět plameny šlehající z objektu o půdorysu asi 25 × 15m. Mimo hašení samotné budovy se hasiči soustředili také na ochranu sousedících objektů. Vzhledem k rozsahu požáru požádal velitel zásahu o vyslání posilových jednotek. Hasiči vybaveni dýchací technikou vynesli z hořícího objektu dvě tlakové láhve, které následně na volném prostranství ochladili.

Vzhledem ke zvýšené spotřebě vody bylo k doplnění cisteren využito místního hydrantu a následně byla zřízena i kyvadlová doprava vody z města.

V 18:46 hodin byla provedena lokalizace požáru. Celková likvidace se protáhla až do 21:14 hodin. Ještě v průběhu zásahu byla část zasahujících hasičů vystřídána a na místo byla dopravena další dýchací technika.

Při zásahu došlo ke zranění jednoho ze zasahujících hasičů.

Podle prvotních odhadů způsobil požár škodu ve výši asi 3 000.000,– Kč. Majetek v hodnotě 1 000.000,– Kč se hasičům podařilo zachránit.

Od dnešních ranních hodin bude na místě události pokračovat společné vyšetřování hasičů a policistů. Na místě bude nasazen i pes cvičený pro vyhledávání zbytků hořlavých kapalin na požářišti. Ošetřovatelé také dále prověřují verze technické závady elektroinstalace a nedbalostního jednání.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet