Čtvrtek 28. března 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

U úniku plynu v Rumburku zasahovaly dvě hasičské jednotky, plynaři trubku sevřeli speciálními svěráky

Krátce před sobotním polednem vyjeli varnsdorfští profesionální a rumburští dobrovolní hasiči do ulice Pražská v Rumburku k nahlášenému úniku plynu z potrubí – došlo k němu při provádění zahradních prací u jednoho z domů.

Ve spolupráci s městskými a státními policisty byl průjezd hlavním tahem kompletně uzavřen, neustále hrozilo, že se situace nebude vyvíjet příznivě a mohlo by dojít k ohrožení procházejících osob či projíždějících automobilů.

Zasahující hasiči k místu úniku natáhli několik vodních proudů pro případ nejhoršího a vyčkali příjezdu zaměstnanců plynáren. Hasiči jsou totiž šikovní, ale jak z obdobných událostí vědí, „zastavit plyn“ není v případě poruchy na hlavním plynovém vedení tak jednoduché, jako „zastavit vodu“.

Respektive zastavení relativně jednoduché je, velký problém nastává v případě opětovného spuštění – všechny přípojky, včetně těch domácích, musí být pod kontrolou. Proto se tyto situace řeší jinak.

Na místo byl povolán druhý bagr a z obou stran poškozené trubky byly vyhloubeny díry, pracovníci plynáren následně speciálním svěrákem potrubí oboustranně „zmáčkli“ a únik plynu tak definitivně zastavili.

Při události nebyl nikdo zraněn.

Sdílet