Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Cisternová automobilová stříkačka na podvozku Iveco Daily je novinkou ve vozovém parku hasičů obce Běloves

Hasičům obce Běloves pořídil jejich zřizovatel zcela novou cisternovou automobilovou stříkačku, která výrazně pomohla ke zvýšení taktické hodnoty jednotky. Běloves je součástí města Náchoda jako jeho příměstská část, sahající až k samé hranici s Polskem.

Podvozek, motor a převodovka

Automobil CAS 15/2000 – L1R je postaven na podvozku Iveco Daily 70C17D 4×2. Pohání ho vznětový přeplňovaný motor o objemu 2998 cm3 a výkonu 125 kW. Manuální převodovka pohání zadní nápravu, ta je vybavena uzávěrkou diferenciálu.

Kabina

Kabina je čtyřdvéřová, jednoprostorová a nedělená. Umožňuje přepravu družstva, je tedy šestimístná. První řada sedadel je určena pro řidiče a velitele, pod druhou je úložný prostor, přístupný shora. Kabina je vybavena nezávislým vytápěním.

Nástavba

Nástavba je vyrobena z hliníkových profilů a plechů technologií prizmatických šroubovaných spojů a lepení. Držáky vybavení jsou hliníkové a plastové.

Čtveřice bočních schrán na technické prostředky je kryta hliníkovými roletkami s podélným madlem, prostor pro obsluhu čerpadla je osazen nahoru výklopnými dveřmi.

Na horní plošinu nástavby, osvětlenou LED diodami, lze vystoupat po žebříku na pravé straně zadního čela nástavby. Okolí vozu osvětlují neoslňující světla, zapuštěná v bocích nástavby. Automobil je vybaven i pneumaticky výsuvným osvětlovacím stožárem s LED světlomety.

Nádrž a čerpací zařízení

Nádrž je vyrobena z nerezavějící oceli a má objem 2 000 litrů. Automobil je osazen čerpacím zařízením THZ 3000 N o jmenovitém průtoku 1 500 litrů za minutu. Nad jeho obslužným panelem je hadicový naviják s 60m hadicí o jmenovitém průtoku 150 litrů za minutu.

Foto: Michal Fanta – <a href=„http://­michalfanta.cz“>michal­fanta.cz</a>
Sdílet