Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostrožská Lhota má požehnané zásahové vozidlo Volvo, přijelo až z Holandska

V sobotu 12. července 2014 proběhlo v Ostrožské Lhotě slavnostní žehnání zásahového automobilu značky Volvo, který byl zakoupen díky dotaci od Zlínského kraje, a dofinancování obce Ostrožská Lhota.

Další sponzoři nám přispěli na úpravy a vybavení vozidla. Jedná se o společnosti Ostrožsko a.s., Euronářadí a Čalounictví Martin Gál. Velkou zásluhu na něm mají také členové místního sboru a jednotky, kteří na něm odpracovali spoustu brigádnických hodin a připravili vozidlo pro činnost v zásahu.

Jedná se o cisternovou automobilovou stříkačku na podvozku Volvo FL6 –14, které bylo zakoupeno z Holandska. Velká prostorná kabina je vybavena dvěma sedadly vpředu, pro velitele a řidiče, a dále až pro 6 hasičů v zadní části. Má nádrž o objemu 2000 litrů vody a požární čerpadlo se jmenovitým výkonem 2500 l/min. Dále je vybaveno: elektrocentrálou, osvětlovacím stožárem, dvěma vysokotlakými navijáky, kalovými čerpadly a další technikou.

Celé toto odpoledne začalo mší svatou, která proběhla v místním kostele sv. Jakuba Staršího a byla sloužena za všechny živé i zemřelé hasiče. Po skončení této mše se šlo průvodem na místní hřiště, kde byl automobil požehnán místním farářem P. Miroslavem Reifem. Krátké proslovy zde měli všichni přítomní hosté, kteří přáli, aby vozidlo dlouho sloužilo.

Po obřadu žehnání mohli účastníci zhlédnout ukázky požárního útoku od nejmenších hasičů, tedy družstvo přípravky, a poté družstvo mladších žáků. Chvíli na to už mohli diváci vidět nově požehnané vozidlo v akci při ukázce zásahu u dopravní nehody se zraněnou osobou a zahořením vozidla v podání místní jednotky.

Dále mohli vidět ukázku práce s hydraulickým vyprošťovacím zařízením, kterou předvedla JSDH Kunovice. Úsměv na tváři nejednoho diváka vykouzlila určitě i humorně laděná scénka s koňskou stříkačkou a v oblečení z první poloviny minulého století v provedení místní jednotky.

Po skončení programu si mohli diváci prohlédnout vybavení zásahových automobilů nebo se podívat na svět z výšky dvaceti metrů v pracovní kleci požární vysokozdvižné plošiny, kterou přivezli hasiči z Kunovic. Pro děti byla největším zážitkem připravená střední pěna.

Za SDH Ostrožská Lhota
Vojtěch Radoch
Sdílet