Pondělí 29. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při akrobatických leteckých závodech v Kroměříži se zřítilo letadlo, jeho pilot nehodu nepřežil

Tragická událost dnes krátce před jedenáctou hodinou ukončila Kroměřížský pohár motorové letecké akrobacie, který se konal už od pátku na sportovním letišti v Kroměříži. Při letecké ukázce se z prozatím nezjištěných příčin zřítil jednapadesátiletý pilot akrobatického letadla ZLIN 526F z Příbramska.

Letadlo spadlo do prostoru za letištěm na soukromý pozemek a po pádu začalo hořet. Přesné okolnosti této tragické události vyšetřují letečtí inspektoři ve spolupráci s kroměřížskými kriminalisty. Rodině zemřelého poskytl psychologickou pomoc člen policejního posttraumatického intervenčního týmu.

Na místo nehody byla vyslána jednotka profesionálních hasičů stanice Kroměříž, kterou operační důstojník posílil i jednotkami dobrovolných hasičů z Hulína a Kroměříže. Jako první dorazili na místo profesionální hasiči. Jednomotorové akrobatické letadlo bylo v době jejich příjezdu celé v plamenech. Jeho pilot zůstal uvězněn v kokpitu. Stroj dopadl na soukromí pozemek zahrady a oplocení blízké novostavby rodinného domu.

Hasiči za použití vodních proudů a těžké pěny dostali požár v několika minutách pod svou kontrolu a následně provedli jeho celkovou likvidaci. Po ukončení hasebních prací byly jednotky dobrovolných hasičů odeslány zpět na své stanice. Na místě události zůstala jako asistence vyšetřovatelům jednotka profesionálních hasičů. V 15:25 hodin byl na místo vyslán kontejnerový nákladní automobil zlínských hasičů s přepravním kontejnerem a hydraulickou rukou, který by měl trosky letounu přepravit z místa nehody.

por. Mgr. Simona Kyšnerová
tisková mluvčí Policie ČR
por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet