Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Nové kamerové zařízení moravskoslezských policistů pro vrtulník si mohou „půjčit“ i hasiči

Krajské ředitelství policie Moravskoslezského kraje získalo pro svou činnost zcela nové technické vybavení ze přibližně 3,75 milionu korun. Jedná se o dálkový přenos videosignálu z policejního vrtulníku na operační středisko policie v budově Integrovaného bezpečnostního centra v Ostravě.

Na počítačích je videosignál dostupný běžným webovým klientem. Současně je zajištěno nahrávání video signálu v délce minimálně 5 hodin záznamu, ten je následně dostupný pouze v datové síti PČR.

V uzavřeném objektu policie na ulici Michálkovická je umístěný radiokomunikační bod, který se skládá z ocelového anténního stožáru o výšce 50 m a technologického kontejneru umístěného u paty stožáru. Zde byl vybudován přijímač s anténním systémem pro příjem obrazového signálu z policejního vrtulníku, který je vybaven kamerou propojenou s vysílačem.

Nová technologie umožňuje přenos obrazu na vzdálenost 60 až 70 km, v podstatě je schopna obsáhnout území celého Moravskoslezského kraje. Součástí dodávky je také přenosné přijímací zařízení včetně antény, akumulátoru a nabíječky, umožňující příjem a streaming obrazu ve formátu MPEG 2/4, systém lze tedy bez problémů využívat také v terénu.

Celé zařízení mohou díky audiovizuálnímu propojení celé budovy Integrovaného bezpečnostního centra samozřejmě využít i hasiči a díky kameře na vrtulníku policie sledovat místo velkých požárů, dopravních nehod či živelních pohrom.

Přečtěte siKamerový systém ve vozech HZS Moravskoslezského kraje přinese jedinečnou možnost vyhodnocení zásahu a nabídne operačnímu středisku živý obraz z místa

Tuto technologii bylo možno pořídit díky finanční dotaci poskytnuté Moravskoslezským krajem ve výši 2 100 000,– Kč a statutárním městem Ostrava ve výši 1 650 000 Kč.

Toto unikátní zařízení je první svého druhu v republice, kterým Policie ČR disponuje. Zcela nová technologie, kterou jsme mohli pořídit díky dobré spolupráci Moravskoslezského kraje, Policie ČR a města Ostravy, najde všestranné využití v mnoha situacích

sdělil 1. náměstek hejtmana Moravskoslezského kraje Josef Babka

Policisté a hasiči rovněž nedávno požádali přímo ministra vnitra Milana Chovance o svůj „vlastní“ vrtulník, tedy vrtulník pro potřeby policie v Moravskoslezském kraji. Ten by následně mohl využívat i krajský Hasičský záchranný sbor, stroj by měl své zázemí v areálu hasičské stanice v Ostravě-Zábřehu a byl by speciálně vybaven prostředky, které slouží jak pro policii, tak pro hasiče.

Sdílet