Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hummer H3 dostali pražští hasiči od Městské policie, využívat ho budou letečtí záchranáři a USAR tým

Na konci roku 2013 bylo Hasičskému záchrannému sboru hlavního města Prahy od místní městské policie bezplatně převedeno osobní vozidlo Hummer H3. Automobil zakoupila Praha v roce 2009 a u policie následně sloužil čtyři roky.

Vozidla byla původně zakoupena v modré metalíze. Městská policie je provozovala v bílé barvě, které bylo dosaženo polepem. Stejná technologie byla použita pro přebarvení do červené RAL 3000.

General Motors uvedla v roce 2005 na trh nejmenší z trojice Hummerů – H3. Ten je lehčí a na silnici komfortnější než předchozí modely H1 a H2.

Ačkoli jsou terénní parametry oproti větším bratříčkům horší, stále je s ním možné jezdit mimo zpevněné cesty. Z trojice H1, 2 a 3 je právě trojka nejlevnějším a rovněž nejúspornějším z řady.

Jeho provoz je však nákladný, což stálo za masivním propadem prodejů. Automobilka General Motors se tak rozhodla v roce 2010 produkci zastavit.

Automobil je poháněn zážehovým pětiválcovým motorem Vortec o objemu 3.7 litru a výkonu 180 kW. Pohon na LPG, který využívali městští strážníci, byl demontován, neboť zásahová vozidla HZS nemohou mít instalován pohon na propan-butan v uzavřených garážích.

Rychlostní stupně řadí čtyřrychlostní automat.

Přečtěte siUrban Search And Rescue - USAR týmy jsou připraveny pomáhat po celém světě

Přední kola jsou nezávisle zavěšena, zadní náprava je tuhá s odpružením listovými pery. Hummer disponuje elektronicky řazeným pohonem všech čtyř kol. Dokáže přebrodit vodu o hloubce 610 mm rychlostí do 5 km/h.

Vozidlo je dlouhé 4 782 mm, široké 2 070 mm a vysoké 1 989 mm. Nejvyšší přípustná hmotnost je 2 666 kg. Do zásahu bude zařazeno na podzim roku 2014 pro potřeby leteckých záchranářů, v případě potřeby ho využije i USAR tým.

Sdílet