Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Chabařovicích se uskutečnil kurz, který prověřil a zdokonalil dovednosti 33 zástupců dobrovolných jednotek

V pátek 12.09.2014 se uskutečnil v prostorách autokempu v Chabařovicích celodenní kurz, který prověřil a zdokonalil znalosti a dovednosti členů jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v oblasti ochrany obyvatelstva.

Kurz pořádal Hasičský záchranná sbor Ústeckého kraje ve spolupráci s Krajským úřadem Ústeckého kraje, který se podílel na materiálním zabezpečení akce. Krajský úřad klade na výcvik jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v této oblasti značný důraz, o čemž svědčila i návštěva jeho pracovníků na místě konání kurzu.

Rozsahem se jednalo o první kurz v oblasti ochrany obyvatelstva, kterého se zúčastnilo celkem 33 zástupců jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí z celého kraje. Zástupci byli školeni v improvizované učebně, postavené ze stanu z kontejneru nouzového přežití ve třech oblastech.

Jednalo se o evakuaci, nouzové přežití a humanitární pomoc obyvatelstvu, varování a vyrozumění obyvatelstva a protipovodňové ochrany, a to jak teoreticky, tak prostřednictvím praktických nácviků pod dohledem lektorů z řad HZS Ústeckého kraje.

Zástupci jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí si tak mohli vyzkoušet stavbu protipovodňových hrází z pytlů s pískem, stavbu vojenských stanů nebo se seznámit s některými technickými prostředky (čerpadla, vysoušeče, topidla atd.).

V rámci e-learningové přípravy byli školeni kromě výše jmenovaných oblastí v oblastech dekontaminace, psychosociální pomoci a preventivně výchovné činnosti.

Na závěr kurzu všichni přítomní prokázali získané znalosti v testu, který pro ně připravil Hasičský záchranný sbor Ústeckého kraje. Získané znalosti a dovednosti pak poskytnou dalším členům svých jednotek dobrovolných hasičů obcí.

Lukáš Marvan
komisař – tiskový mluvčí
HZS Ústeckého kraje
Sdílet