Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Hasiči ze Slatiňan mají nový dopravní automobil na podvozku MAN

Dne 13. 9. 2014 byl jednotce sboru dobrovolných hasičů ze Slatiňan slavnostně předán nový zásahový vůz DA –8 MAN. Předání proběhlo před hasičskou zbrojnicí ve Slatiňanech za účasti prvního náměstka hejtmana Pardubického kraje Ing. Romana Línka, radního za Pardubický kraj Ing. Václava Kroutila, starosty města Slatiňany MVDr. Ivana Jeníka a dalších hostů.

Členové výjezdové jednotky šli cestou pořízení plnohodnotného vozidla a jelikož již vlastní CAS 16 MAN, tak bylo rozhodnuto o pořízení opět stejné značky.

DA – 8 je tedy na podvozku MAN 12.220/4×2 o hmotnosti 12 000 kg a výkonu motoru 162 kW. Osádka vozu je 1 + 8, kabina řidiče a mužstva je spojena komunikačním prostorem. Vozidlo má základní výbavu a navíc disponuje nádrží na vodu o objemu 1 700 litrů a zabudovaným čerpadlem GODIVA Pover Flow 8/5 o jmenovitém průtoku 800 litrů za minutu při 5 barech a maximálním průtoku 1 400 litrů za minutu při tlaku 3 bary.

Součástí vozidla je osvětlovací pneumatický stožár s elektrocentrálou, lanový naviják a další vybavení, jako např. plovoucí čerpadlo, elektrická kalová čerpadla, motorové pily, spojová technika, zdravotní materiál a podobně.

Ve vozidle je v dostatečné míře využito výsuvů a to jak horizontálních tak i vertikálních .Je zde umístěn i menší kontejner s možností zabudování vyprošťovacího zařízení či uložení PS 12.

Toto vozidlo bylo vyrobeno v SPS – Strojírně Potůček ve Slatiňanech a financovalo ho město Slatiňany s přispěním z dotace od Krajského úřadu a od sponzorů . Toto vozidlo nahradilo již 35 let starou Avii A – 30, která již nevyhovovala potřebám jednotky , zařazené v plošném pokrytí jako JPO II s výjezdem do 5 minut.

Hasiči Slatiňany
Sdílet