Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

V Suchdole nad Lužnicí jezdí nová Tatra, nástavbu na podvozek Terrno vyrobil WISS

Město Suchdol nad Lužnicí zadalo v letošním roce veřejnou zakázku na pořízení cisternové automobilové stříkačky pro jednotku sboru dobrovolných hasičů.

Výběrové řízení a cena

V prvním kole výběrového řízení, do kterého se přihlásili tři uchazeči, nebyl vybrán žádný a to z důvodu nedodržení podmínek v zadávací dokumentaci. Proto bylo vyhlášeno kolo druhé, do kterého se opět přihlásili tři uchazeči. Vítězem se stala firma WISS CZECH, s. r. o., která zastupuje polskou společnost Wawrzaszek se sídlem v Bielsko-Biale.

Nabídková cena činila 5 337 310 Kč včetně DPH. CAS byla předána v měsíci srpnu 2014 a na její pořízení byla poskytnuta dotace z ministerstva vnitra ve výši 1 000 000 Kč a Jihočeského kraje ve výši 850 000 Kč.

Nutno podotknout, že akci takového rozsahu není schopen zabezpečit jeden člověk, na zakázce tak pracoval tým lidí z městského úřadu a dobrovolných hasičů v čele s panem starostou, který zajišťoval problematiku s dokumentací.

Technickou stránku věci měli na starost dobrovolní hasiči v čele s velitelem Václavem Hojkem, který měl velkou oporu ve svém zástupci Ondřeji Vajovi.

Popis automobilu

Nové vozidlo je vyrobeno na podvozku Tatra 815 Terrno s pohonem 4 × 4 pro smíšený provoz. Kabina vozidla je pro šestimístnou posádku a vybavena je zařízením pro navigaci při jízdě k zásahu a komunikaci s operačním střediskem Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje.

V opěradlech jsou zabudované dýchací přístroje a je zde uložen další drobný technický materiál. Vozidlo je vybaveno poloautomatickou dvanáctistupňovou převodovkou a při pomalé jízdě je schopno se brodit vodou o hloubce 700 mm.

Účelová nástavba je vyrobena z kovového rámu opláštěná plastem vyztuženým skelnými vlákny. Nádrž na vodu má obsah 4000 l a na pěnidlo 240 l.

V nástavbě je šest rolet, za kterými se nachází požární nářadí a vybavení, jako je například hydraulické vyprošťovací zařízení s příslušenstvím na zásahy u dopravních nehod, lezecký a zdravotnický materiál s automatickým defibrilátorem, dále motorové řezací a rozbrušovací pily, požární hadice a armatury.

V zadní části vozidla je ovládání čerpacího zařízení a umístěno plovoucí čerpadlo. Vozidlo je dále vybaveno osvětlovacím stožárem v technologii LED, napájeným z elektrocentrály.

Na střeše nástavby se nachází čtyřdílný nastavovací žebřík a dvě hliníkové bedny, ženijní nářadí a ostatní drobný materiál. V předním nárazníku je nasazen elektrický naviják.

Jednotka sboru dobrovolných hasičů Suchdol nad Lužnicí je zařazena jako JPO II/1 a je předurčena k zásahům u dopravních nehod.

Sdílet