Pátek 26. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Požár automobilu s chlorem byl námětem společného cvičení hasičů a vojáků v Hradčanech

Záchranu lidí z nebezpečné zóny, pohyb v protichemických ochranných oblecích, dekontaminaci osob – to vše ve čtvrtek dopoledne cvičili hasiči společně s AČR na bývalém vojenském letišti Hradčany na Českolipsku.

Námětem cvičení byl požár automobilu, který přepravoval chlor. Kvůli vysokým teplotám došlo k jeho úniku a posádka se již nedokázala dostat do bezpečí. Řidič i spolujezdec zůstali v bezvědomí na ploše u auta.

Cvičení se zúčasnilo 6 jednotek hasičů a každá z nich se zapojovala do různých etap. Část hasičů ohraničovala nebezpečnou zónu, další se převlékali do ochranných obleků, připravovali dekontaminační stanoviště či jeho zásobování vodou. Vedle záchrany osob čekala na hasiče i likvidace požáru.

Řada činností probíhala ve spolupráci s AČR, která asistovala hasičům při zjišťování nebezpečné látky a v její kompetenci byla závěrečná dekontaminace odstupujících sil a prostředků. Svou činnost si vyzkoušel i štáb velitele zásahu. Cvičení bylo přínosné pro obě strany, složky IZS si mohly porovnat své postupy během zásahu a vybavení, kterým si mohou u mimořádných událostí vzájemně pomoci.

Zúčastněné jednotky:

  • HZS LK PS Česká Lípa
  • HZS LK PS Jablonné v Podještědí
  • SDH Mimoň
  • SDH Doksy
  • SDH Dubá
  • SDH Cvikov
por. Mgr. Zdenka Štrauchová
tisková mluvčí
HZS Libereckého kraje
Sdílet