Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Technický automobil „Sršeň“ slouží v Ostravě a okolí nejen k likvidaci hmyzu, ale i k odchytu a přepravě zvířat

Na konci roku 2006 získali profesionální hasiči v Ostravě speciální technický automobil TA Sršeň, sloužící k zásahům spojeným s likvidací obtížného hmyzu či odchytu, záchranou, vyproštěním, případně následnou nouzovou přepravou drobných zvířat. Nejčastěji je automobil na území města a okolí nasazován právě k likvidaci nebezpečného hmyzu. V roce 2013 zasahoval Sršeň celkem u 285 událostí.

Podvozek automobilu

Automobil je postaven na podvozku Mercedes Benz Sprinter 315 CDI. Pohání ho motor o objemu 2,2 litru a výkonu 110 kW, Sršně dokáže rozletět až na rychlost 162 km/h.

Třímístný Sprinter je široký 1 993 mm, vysoký 2 725 mm a dlouhý 5 910 mm. Nejvyšší přípustná hmotnost vozu je 3 500 kg, skutečná pak 3 200 kg.

Vybavení automobilu

Hasiči mají ve vozidle k dispozici kromě standardního – tedy věci jako radiostanice, svítilny, minerálky, reflektory či ženijní nástroje – taktéž specializované vybavení, účelně vybrané vzhledem k zaměření vozu.

Pro odchyt zvířat je Sršeň vybaven smyčkou na prasata, na psy – krátkou i dlouhou, sítí na ptáky, kleštěmi na plazy i zahradnickými nůžkami pro případ, že by bylo potřeba zvíře vyprostit z porostu.

Přečtěte siMoravskoslezský Sršeň jezdí na nové generaci podvozku Mercedes-Benz Sprinter, vyráží ze stanice Přívoz

Z dalšího „zahradnického“ náčiní najdeme ve voze mimo jiné motyčku, lopatku, pohrabáč, pilku a podobně. Tedy drobnosti, které se vždy mohou hodit.

Pro odchyt větších zvířat lze využít ohlávku na koně, ohlávku na krávu či vrhací sítě – ty jsou v automobilu dvě, ve velikosti 2×2 respektive 3×3 metry.

Najdeme zde také základní lezecké vybavení – od lana, přes zachycovací postroj až po sadu karabin či slaňovací osmu. Zaujme rovněž dvojice provazových žebříků o délce 20 metrů, samozřejmostí je pak také žebřík hliníkový – ve voze jsou čtyři díly sekčního Nor-basu.

Pro vlastní ochranu – či lépe řečeno pracovní komfort – mají hasiči ve voze holínky, gumové rukavice i rybářské kalhoty. Nechybí ochranné kombinézy, protiprašné brýle ani jednorázové obleky s kapucí Tychem C.

Pro případnou přepravu drobných zvířat je ve Sprinteru umístěna skládací transportní klec, využít lze i některý z prodyšných textilních vaků, které jsou k dispozici ve dvou velikostech.

Vybavením, které je mezi hasiči známější, jsou prostředky pro odchyt a likvidaci obtížného hmyzu. Pro daný typ událostí je zde rojáček, včelařská metlička, obleky, kukly, návleky na boty či včelařské rukavice. Nechybí ani postřikovač, nádoby s jedem či spreje proti hmyzu.

Dislokace automobilu

Technický automobil Sršeň je v současné době dislokován na ostravské stanici Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Přívozu.

Sdílet