Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásah při požáru lesa cvičily složky IZS Jihočeského a Plzeňského kraje a jednotky SDH podniku Národní park Šumava

Požár lesního porostu, který se prouděním větru šíří jak po zemi, tak korunami stromů k hotelovému komplexu Alpská vyhlídka, byl námětem taktického cvičení složek integrovaného záchranného systému Jihočeského a Plzeňského kraje a jednotky SDH podniku Národní park Šumava.

Cvičení, které se uskutečnilo ve čtvrtek 23. října v odpoledních hodinách v katastrálním území obce Bučina, mělo za úkol prověřit koordinaci zasahujících složek a koordinaci povolávání sil a prostředků v rámci Jihočeského kraje a v rámci mezikrajské i přeshraniční výpomoci. Zasahující složky prověřovaly terénní dostupnost a akceschopnost techniky v podmínkách Národního parku Šumava. Hasiči všech jednotek ověřovali dostupnost zdrojů vody pro hašení, cvičili orientaci a zdolávání požáru ve specifických podmínkách parku.

Cvičení bylo zahájeno krátce po 12. hodině voláním na tísňovou linku 112, kam jeden ze strážců ISS Národního parku Šumava nahlásil, že zpozoroval požár lesa v blízkosti hotelu Alpská vyhlídka na Bučině. Scénář cvičení dále nahlášenou situaci komplikoval tím, že požár se rychle šíří a přímo ohrožuje hotelový komplex, ve kterém se nachází 20 hostů a pět osob personálu, z nichž někteří jsou popáleni a jiní se nadýchali zplodin hoření.

Operační důstojníci HZS Jihočeského kraje vyhlásili poplach jednotlivým složkám IZS, které pak postupně přijížděly na místo události. Jejich prvotní zásah se zaměřil na evakuaci osob z hotelu, poskytnutí první pomoci čtyřem zraněným a na jejich transport sanitkami. Zároveň byl hasiči vymezen nebezpečný prostor, Policie ČR ve spolupráci s Horskou službou ČR uzavřela přístupové komunikace.

Zasahující jednotky HZS zahájily na třech místech hasební práce a zřídili čerpací stanoviště vody, kterou pak na požářiště dovážely kyvadlově. Vymezený prostor zasaženého lesa byl prohledáván jak v průběhu hašení, tak i v rámci závěrečného průzkumu. Hasiči postupně nalezli dvě zraněné osoby, které byly transportovány hasiči jednotky SDHP ISS NP Šumava na čtyřkolce k sanitkám ZZS.

Cvičení bylo ukončeno po 15. hodině. Závěry a hodnocení budou zpracovány v následujících dnech.

Účastníci:

  • profesionální jednotka ze stanice Vimperk (cisterna)
  • profesionální jednotka ze stanice Prachatice (cisterna)
  • profesionální jednotka ze stanice České Budějovice (kontejner nouzového přežití)
  • profesionální jednotka ze stanice Klatovy – HZS Plzeňského kraje (kontejner s kompresorem pro plnění tlakových lahví)
  • profesionální jednotka ze stanice Sušice – HZS Plzeňského kraje (cisterna)
  • jednotka SDH podniku ISS NP Šumava (3× cisterna, 4× Nissan Navara, 2× čtyřkolka)
  • jednotky SDH obcí Borová Lada, Stachy, Horní Vltavice, Strážný, Volary, Zdíkov, Srní se svými cisternami
  • ZZS Jihočeského kraje ze základy ve Vimperku a ze střediska ve Strakonicích (2 vozy)
  • Horská služba ČR, středisko Šumava (1 vozidlo)
  • Policie ČR – obvodní oddělení Horní Vltavice, dopravní inspektorát územního obvodu Prachatice
Vendula Matějů
tisková mluvčí
HZS Jihočeského kraje
Sdílet