Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

MS v Adventure race: po šesti dnech nonstop dřiny je tým s Tomášem Petrečkem v elitní světové desítce

Šest dní nonstop dřiny v Ekvádoru, překonávání sebe sama a třeba i sedmnáct hodin chůze po kolena v bahně. Spánek počítaný jen na několik hodin. Závod, jehož obtížnost si málokdo dokáže představit a pořadatelé se o něm nebojí říct, že je nejtěžší na světě.

Tomáš Petreček se narodil v Opavě, pracuje u Hasičského záchranného sboru v Opavě, je členem reprezentačního týmu v Adventure race (tým Salomon/Suunto/O­pavaNet), věnuje se především horskému kolu, terénnímu a orientačnímu běhu, horolezectví, plavání a kajaku.

V patnácti složil na táboře zkoušku Tři Orlí Péra. Když tento úkol plnil, 24 hodin nejedl, moc nespal a musel celou dobu mlčet. Trochu se i bál, protože byla opravdu tma. Zjistil, že extrémy se mu líbí a začal délku dobrovolného překonávání sama sebe prodlužovat. K běhu a horskému kolu postupně přidal kajak, lezení, aikido a skialpy.

A všechno v rychlém závodním tempu. Zjistil, že pocit, kdy se závodník pomyslně opře o cílovou pásku, překoná veškeré nástrahy a dorazí, někdy i po 8 dnech společně s týmem do cíle, je pro něj ta největší droga a musí to prožívat znovu a znovu.

Český tým Black Hill/OpavaNet se probojoval mezi světovou elitu a v Ekvádoru získal úžasné osmé místo. Jde o historicky nejlepší výsledek pro český Adventure race. Čtveřice, ve které je vždy jedna žena, musela v časovém limitu osm dní urazit přes sedm set kilometrů – chůzi a běh střídala jízda na kole, kajaku i vložené lanové aktivity.

V průběhu závodu vystoupaly týmy do nadmořské výšky až 4 400 metrů, v druhé části se pak pohybovaly u hladiny moře. Nejdelší cyklistická etapa byla dlouhá 160 kilometrů.

Zvládli jsme trať za zhruba šest dní. Bylo to opravdu hodně náročné. V jedné etapě jsme mrzli a v další se ve vysokých teplotách brodili po kolena v bahně v džungli.

Vyzdvihli bychom výkon Dáši, byl to opravdu tvrdý závod, něco takového absolvovala poprvé a musela se hodně zapřít a bojovat.

popisuje závod Tomáš Petreček, český extrémní sportovec a reprezentant v Adventure race

Na pozoru museli být členové týmu také před nebezpečnými hady a pavouky, kteří se v exotické krajině běžně vyskytují. Větší problémy zastihly český tým jen několik set metrů před cílem. Při dojezdu poslední kajakové etapy s veškerým vybavením, včetně pádel vyrazili k cílové pásce a snažili se udržet osmé místo.

Po hodině chůze do kopce, kdy se jim trasa nezdála, zjistili, že cílová pláž je na druhé straně.

Mapa úplně neseděla. Byli jsme naprosto vyčerpaní. Posbírali jsme ale poslední síly a seběhli, co jsme nastoupali. V hlavách se nám honilo, kolik týmů nás asi předběhlo. Naštěstí nikdo.

líčí dramatické okamžiky v závěru závodu Tomáš Petreček

Na start se postavil i druhý český tým, ten bohužel musel závod už v počátku vzdát kvůli vážnému zranění jednoho ze členů týmu.

Shrnutí:

  • Mistrovství světa v Adventure race – Ekvádor 2014
  • Datum: 7. – 19. 11. 2014
  • Celkový počet týmů: 50
  • Název českého týmu: Black Hill/OpavaNet
  • Složení týmu: Jaroslav Krajník, Dáša Svěráková, Tomáš Petreček, Pavel Kurz
  • Webové stránky závodu: www.huairasinchi.com

Týmové webové stránky s informacemi o závodě: www.blackhill.czwww.tomaspetrecek.cz

Sdílet