Úterý 30. dubna 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Námětem cvičení ve Vápence Čertovy schody na Berounsku byl požár dieselelektrické lokomotivy

Dne 5. 11. 2014 proběhlo od 9:00 hodin v areálu čerpací stanice PHM Vápenky Čertovy schody, a. s. na Tmani prověřovací cvičení jednotek požární ochrany. Námětem cvičení byl požár, který vznikl následkem technické závady na lokomotivě s dieselelektrickým pohonem.

Z důvodu pozdního zpozorování zaměstnancem se požár rozšířil z lokomotivy na čerpací stanici PHM. Motorová nafta volně vytékala z výdejní pistole a tím se požár rozšířil do prostoru nadzemní nádrže PHM o objemu 25 m3. Na připojeném vagónu byla požárem ohrožena svářecí autogenní souprava. Při neúspěšném hašení požáru pomocí PHP došlo ke zranění jednoho zaměstnance.

Průzkumnou skupinou hasičů byl nalezen a ošetřen popálený zaměstnanec v bezvědomí uvnitř lokomotivy. Po vynešení zaměstnance z lokomotivy, byl simulovaně předán ZZS. 
V rámci dvouhodinového cvičení byl fiktivní požár železniční čerpací stanice PHM a lokomotivy uhašen pomocí 2 proudnic na střední pěnu, které obsluhovali hasiči v dýchací technice.

Nadzemní nádrž na PHM byla ochlazována pomocí 
1 proudu C hasiči v dýchací technice. Dále byl ochlazován přilehlý sklad náhradních dílů 
1 proudem C a svářecí souprava na připojeném vagonu také ochlazována 1 proudem C hasiči v dýchací technice. Hasiči vybudovali čerpací stanoviště na přilehlém rybníku 
a dodávka vody na požářiště byla zajištěna kyvadlovou dopravou cisteren. Celkem bylo spotřebováno 21 m3 vody.

Cvičením byla prověřena činnost zaměstnanců podniku při vzniku požáru, manipulace 
s pohotovostní zásobou pěnidla a navazující spolupráce požární hlídky s hasiči.

Cvičení se účastnily jednotky HZS SČK ze stanic Beroun, Hořovice a dobrovolné jednotky z Králova Dvora, Tmaně a Zdic. Zálohy pro případ vzniku jiných událostí byly řešeny na stanici HZS Beroun jednotkou SDH obce Chyňava, na stanici HZS Hořovice jednotkou SDH obce Komárov a rychlý zásahový automobil ze stanice HZS Hořovice byl dočasně přesunut do Zdic.

Celkem bylo do cvičení zapojeno 35 hasičů s 9 cisternovými automobilovými stříkačkami, 
2 velitelskými automobily, rychlým zásahovým automobilem, 2 dopravními automobily 
a kontejnerovým automobilem s kontejnerem kombinovaného hašení.

por. Bc. Zdeněk Stoklasa
komisař, vyšetřovatel požárů
Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje
územní odbor Beroun
Sdílet