Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Kvůli anonymní bombovým výhrůžkám vyjely ke školám ve Zlínském kraji i hasičské jednotky

19. listopadu 2014 odpoledne přijali policisté na tísňové lince 158 několik oznámení ze středních škol v celém Zlínském kraji o tom, že ve školách je umístěna bomba. Tato informace měla být obsahem emailu, který obdrželo prozatím 12 škol v kraji. Policisté zjistili, že se jedná o anonymní email, v němž autor vyhrožuje umístěním bomby a jejím výbuchem v pátek v ranních hodinách.

Učinili tedy ve spolupráci s řediteli jednotlivých středních škol nezbytná opatření k zabránění bezprostředního nebezpečí. Evakuovali jsme několik tisíc žáků a učitelů, prohledali místnosti, školy jsme uzavřeli a nepřetržitě je střežíme. Některé ze škol jsou umístěny v budovách, v nichž sídlí firmy, proto se tato opatření týkají i zaměstnanců fi­rem.

V jedné z budov jsou také byty, jejich obyvatele jsme vyrozuměli o obsahu výhružného emailu a upozornili jsme je na to, že byty musí do zítřejšího rána na nezbytně nutnou dobu opustit.

Součástí některých školních budov jsou i základní či mateřské školy, proto z bezpečnostních důvodů uzavíráme celý komplex, i když na základní školy prozatím žádná výhrůžka nepřišla. Školy, kterých se tato opatření týkají, zůstanou pro žáky i všechny zaměstnance uzavřené nejméně do pátečního odpoledne.

Prozatím neznámý autor emailů se dopustil přečinu šíření poplašné zprávy, za který by si v případě odsouzení mohl posedět až tři roky za mřížemi.

nprap. Monika Kozumplíková
Policie ČR

21. 11. 2014 07:00

V souvislosti s anonymními emaily o umístění nástražných výbušných systémů, které obdrželo dle tiskové zprávy Policie ČR dvanáct škol na území Zlínského kraje, byly od dnešní sedmé hodiny postupně vyslány jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů.

Jednotky budou poskytovat asistenci zasahujícím policistům v objektech středních škol ve Vsetíně, Kelči, Valašském Meziříčí, Vizovicích, Zlíně, Kroměříži, Kunovicích a Velehradě.

21. 11. 2014 10:10

V 09:45 hodin se poslední z nasazených jednotek vrátila na svou stanici. K žádné mimořádné situaci na místech zásahů hasičů nedošlo.

por. Bc. Libor Netopil
tiskový mluvčí
HZS Zlínského kraje
Sdílet