Pondělí 6. května 2024, slouží směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Výcvik velitelů má svůj vývoj, je postaven na dokonalých znalostech a dovednostech z funkce hasič a soustředí se na rozhodovací proces

Ve dnech 20. – 21. 11. 2014 úspěšně absolvovali praktické a teoretické zkoušky noví velitelé HZS ČR ve Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR – Středisko Frýdek Místek. Tito noví velitelé byli připravování na řešení mimořádných událostí v jurisdikci Požární ochrany a Integrovaného záchranného systému.

Systém vzdělávání těchto velitelů (a nejen jich) mělo v minulosti (a má) postupný vývoj ve výcviku. Je postaven samozřejmě na dokonalých znalostech a dovednostech z funkce hasič, které využije i jako velitel jednotky PO. Tak se můžeme přímo soustředit na rozhodovací proces velitele v různorodých situacích jak při rozborech na učebně, tak hlavně v praxi, kdy se naučí si vytvořit odstup od dané situace a řešit událost komplexně v návaznosti na součinnost s jinými složkami IZS.

Takže když v rámci výcviku (řešení dané mimořádné události) udělá chybu, je o ní uvědoměna celá skupina a tak se jí do budoucnosti už vyvarují i při reálném zásahu. Na vlastním zážitku jsou dnes postavené kurzy taktické řízení, takže lépe pak zapamatovatelné pro rozhodování velitele v praxi. Jen čas ukáže, že tento přístup k výuce je správný.

Pro příklad uvádím události, které všichni velitelé musejí řešit:

  1. Požáry budov (nízkopodlažních, výškových)
  2. Dopravní nehody
  3. Únik nebezpečných látek
  4. Spolupráce s PČR u zásahu na demonstrování sebevraždy
  5. Nehody s velkým počtem zraněných s metodou START
  6. Komunikace s médii, apod.

Myslím si, že každý úspěšný absolvent kurzů Taktické řízení na Školním a výcvikovém zařízení HZS ČR může říct, že ho zaujal a dostal cenné prožitky a informace pro svou budoucí praxi. Takže přejme jim mnoho úspěšných zásahů a šťastné návraty domů.

Za kolektiv ŠVZ HZS ČR
Jiří Rogowski
Sdílet