Pátek 19. dubna 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Olomoučtí hasiči cvičí v Krkonoších bezpečný pohyb a záchranu osob v zimním nepřístupném terénu

Devět profesionálních hasičů z celého Olomouckého kraje se od úterý 10. března do čtvrtku 12. března 2015 zúčastnilo výcviku s názvem „Bezpečný pohyb a záchrana osob v zimním nepřístupném terénu“.

Výcvik, jehož cílem je získání základních dovedností potřebných k bezpečnému pohybu v zasněženém a nepřístupném terénu, probíhá v Krkonoších v okolí hřebenové chaty Výrovka (Pec pod Sněžkou).

V teoretické části výcviku se hasiči seznámili s tím, jak postupovat při záchraně osob, které zůstanou uvězněny v horách v nepřístupném terénu, jak zorganizovat záchranou akci, jak poskytnout zachraňovaným osobám tepelný komfort i v nepříznivých klimatických podmínkách, jak pracovat s GPS, s mapou a další důležité skutečnosti potřebné k záchraně a bezpečnému pohybu v zasněženém a nepřístupném terénu.

S nezbytným vybavením (sněžnice, skialpinistická výbava, vhodné teplé oblečení, lavinové sondy, lavinové vyhledávače, lopaty, hole apod.) a prostředky pro zajištění tepelného komfortu pro transport zraněných osob se hasiči vydali do terénu vyzkoušet si to, co se dozvěděli v teoretické části výcviku. Vyzkoušeli si však také dbát na vlastní bezpečnost a orientovat se v neznámém ternénu.

Výcvik byl určen pro hasiče se specializací pro práci ve výšce a nad volnou hloubkou a účastnilo se ho devět příslušníků HZS Olomouckého kraje (3 z požární stanice v Olomouci, 3 z požární stanice v Šumperku a 3 z požární stanice v Jeseníku).


Protože podobný kurz probíhá již několikátým rokem, na podrobnosti jsem se zeptala vedoucího učiliště PO Velké Poříčí pana kpt. Mgr. Tomáše Saifrta (HZS Královéhradeckého kraje):

Pane Saifrte, proč je pro hasiče důležité mít lavinový výcvik?

Abych to upřesnil, nejedná se o lavinový výcvik, ale o instrukčně metodické zaměstnání „Bezpečný pohyb a záchrana osob v zimním nepřístupném terénu“. Hlavním tématem kurzu je především záchrana podchlazených osob (správná péče o osoby ohrožené hypotermií, poskytnutí tepelného komfortu…) a následný transport z nepřístupných míst pomocí lanové techniky. To je situace, se kterou se hasiči setkávají nejen ve vysokých horách. Výcvik provádíme v Krkonoších, protože máme zajištěny ideální zimní podmínky po celou sezónu.

S touto lokalitou souvisí téma lavin. Během výcviku se pohybujeme v terénech, kde může lavinové nebezpečí hrozit, proto je samozřejmost, že jsme vybaveni prostředky pro pohyb v lavinovém terénu a zároveň víme jak se zachovat v případě lavinové nehody – to vše se kluci dozvědí během výcviku. Dalším důvodem je, že jsme během výcviku připraveni v případě potřeby spolupracovat na zásazích v Krkonoších. Například jsme zasahovali společně s Horskou službou u pádu laviny v Modrém dole dne 10. 2. 2015.


Jak často se hasiči v praxi účastní reálných zásahů, při kterých potřebují tento speciální výcvik?

Vracím se k předchozí otázce – především hasiči potřebují výcvik spojený s hypotermií, která se může objevit např. i u zraněných osob při dopravních nehodách. Se zásahem na lavinách se mohou setkat hasiči především v našich nejvyšších horách Krkonoších a Jeseníkách, v případě nepříznivých podmínek i v ostatních horách. Jedná se pak většinou o spolupráci s horskou službou při vyhledávání osob v lavině (sondování v rojnici), případně jde o práci leteckých záchranářů – transport zraněných osob.


S kým při výcviku spolupracujete?

Výcvik je organizován Učilištěm PO Velké Poříčí a lektorsky je zajištěn členy lektorského sboru HZS ČR pro práce ve výškách. V letošním roce se výcviku účastní také členové Záchranné služby vrcholky hor. Horská služba Krkonoše je pouze informována o naší přítomnosti a je s nimi dohoda, že nás v případě potřeby spolupráce při zásahu osloví.

Výcvik probíhá v předem připraveném pracovišti nebo v náhodně vybraných lokalitách?

Lokality máme předem vybrané tak aby vyhovovali našim potřebám – co nejhůře přístupný terén a zároveň jsou lokality projednány se Správou KRNAP z důvodu ochrany přírody.

Bc. Ing. Vladimíra Hacsiková
tisková mluvčí
HZS Olomouckého kraje
Sdílet