Středa 24. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Blesky zapalovaly

Blesky provázející bouřky, které ukončily tropická vedra, zapálily několik domů.

Plameny pohltily dům se stodolou v Končinách nedaleko Liberce. Požár zničil i dvoupodlažní zděnou chatu v Rudné na Karlovarsku. Hořelo i v Citicích na Sokolovsku. Blesk si tu vybral stožár osvětlení a zapálil trávu.

Největší škodu způsobily bouřky, které se odpoledne přehnaly nad Karlovarským krajem v Rudné na Karlovarsku. Požár, který vznikl zřejmě od blesku, zničil na samotě dvoupodlažní zděnou chatu.

„Chata je po požáru, který několik hodin hasily jednotky hasičů z Karlových Varů, Nejdku, Potůčků a Vysoké Pece téměř na odpis,“ řekl mluvčí krajských hasičů Vladimír Meluzín.

Dvě propanbutanové lahve se podařilo majiteli rekreačního objektu vynést bez zranění mimo oheň. Celková škoda podle Meluzína výrazně přesáhla sto tisíc korun.

Práci záchranářům zkomplikoval i těžko přístupný krušnohorský terén. Museli na téměř kilometr dlouhém úseku prořezávat překážející větve. Hasiči navíc samotu v horském terénu jen obtížně hledali.

Hořela i tráva
Při bouřce hořelo i v Citicích na Sokolovsku. Blesk si tu vybral stožár osvětlení a zapálil trávu.

Na Sokolovsku měli také hasiči výjezd kvůli padlému stromu. Ten po bouřce zatarasil silnici v Dolní Rozmyšli.

Také v Praze museli hasiči zasahovat u několika padlých stromů.
Dům se stodolou shořel v Končinách na Českodubsku nedaleko Liberce. Do stodoly odpoledne udeřil blesk a požár se šířil tak rychle, že se hasičům už stavbu nepodařilo zachránit. Nikdo nebyl zraněn.

„Šlo to tak rychle, že jsme neměli šanci dům uhasit,“ řekl Roman Koželuh z operačního střediska libereckých profesionálních hasičů. Podle jeho odhadu je škoda na domě asi osm set tisíc korun.

iDnes.cz
Sdílet