Pátek 17. května 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Z elektrárny Štěchovice uniklo 150 litrů oleje, taktické cvičení prověřilo připravenost zaměstnanců a hasičů

Únik 150 litrů oleje na vltavskou vodní hladinu pod štěchovickou elektrárnou si v pátek dopoledne vynutil zásah hasičů z širokého okolí. Akce, která se ukázala být „jen“ taktické cvičení, dokonale prověřila souhru Hasičského záchranného sboru, obsluhy elektrárny a Havarijního štábu provozu.

Štěchovice patří k nejdůležitějším lokalitám tzv. Vltavské kaskády. Za více než 70 let provozu vyrobily obě dvě štěchovické vodní elektrárny 8 miliard kWh elektřiny, což by stačilo na pokrytí spotřeby všech současných českých domácností po dobu 2 let. Právě zde také sídlí centrální dispečink řídící provoz elektráren celé tzv. Vltavské kaskády.

Bylo to dílem několika málo okamžiků a páteční dopoledne ve Štěchovicích se změnilo doslova v hektickou honbu po vodě. Před devátou hodinou ráno uniká prasklou hadicí kolem 150 litrů oleje na vltavskou vodní hladinu pod štěchovickou elektrárnou, ovšem stejně rychlá je i lidská reakce. Specialista dodavatelské firmy obratem hlásí hrozící nebezpečí obsluze elektrárny. Ta celé zařízení okamžitě odstavuje a oznamuje situaci na linku 112. Za 16 minut dorazily namísto jednotky HZS z Jílového a Řevnic, které doplnili jejich kolegové z HZS ČEZ Klasické elektrárny. V neuvěřitelně rychlém čase je na klidné vltavské hladině pod vodní elektrárnou instalována norná stěna a vysypány hydrofobní sorbenty na jímání oleje. Hasiči na člunu po chvíli tyto látky z vody odstraňují.

Jen zasvěcení přitom vědí, že se jedná o cvičení věrně simulující skutečnou událost. Situace dokonale prověřila souhru Hasičského záchranného sboru, obsluhy elektrárny, Havarijního štábu EVD a jednotek HZS ČEZ KE.

„Při havarijním cvičení byla ověřena reakce a následné činnosti obsluhy vodní elektrárny Štěchovice, aktivace členů Havarijního štábu EVD a jejich spolupráce se zasahujícími jednotkami HZS. Prověřeny byly též komunikační prostředky, tj. rozhlas a megafon. Toto havarijní cvičení prokázalo, že zaměstnanci štěchovické vodní elektrárny jsou schopni v součinnosti s příslušníky HZS řešit a úspěšně zvládnout i tento typ mimořádné události. Při vyhodnocení havarijního cvičení nebyly zmíněny žádné nedostatky,“

shrnul havarijní cvičení specialista útvaru Havarijní připravenost ČEZ, a. s., Josef Tisoň, který má na starosti přípravu a realizaci havarijních cvičení na klasických a vodních elektrárnách Skupiny ČEZ.

„Dnešní akce byla důležitá pro získání nových zkušeností, zejména díky možnosti zasahovat v zajímavém a netradičním prostředí vodního díla. Pro případ skutečné havárie tohoto typu bylo přínosné také ověření funkčnosti instalované norné stěny při plném výkonu jednoho soustrojí elektrárny,“

zhodnotil cvičení velitel stanice HZS Řevnice npor. Miroslav Český.

Jako pozitivní zhodnotil činnost obsluhy a členů havarijního štábu provozu a jejich velmi dobrou a účelnou spolupráci se zasahující jednotkou HZS také Zdeněk Kustl, vedoucí útvaru požární ochrany Klasických elektráren ČEZ.

npor. Bc. Miroslav Český
velitel HZS Řevnice
Sdílet