Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Vnikání do uzavřených prostor – činnost, kterou by měli zvládat všichni hasiči

Rescop systém je společnost, která na základě zkušeností hasičů vyvíjí, testuje, vyrábí a prodává nástroje pro vnikání do uzavřených prostor. Dále provádí profesionální školení hasičů z JPO v činnosti vnikání do uzavřených prostor. Na následující otázky odpovídá majitel Stanislav Šimral.  


Jak ses dostal k podnikání specializující se na vnikání do uzavřených prostor (dále jen „VUP“) neboli otevírání bytů? 

V hasičině se pohybuji od dvanácti let. Jsem členem chodovské jednotky SDH a všimnul jsem si, že se v poslední době značně zkvalitnilo zabezpečená bytů a domů. V případech záchrany života a majetku tedy stojí mezi záchranáři a zachraňovanými stále kvalitnější mechanické zabezpečení.  

Před třemi lety mě kamarád hasič seznámil s možností otevírání plastových oken z venkovní strany. Jednalo se o revoluční nápad, který se zastavil ve fázi funkčního prototypu nástroje k této činnosti. Společně jsme navrhli, odzkoušeli a poté nechali specializovanou firmou vyrobit první sadu nástrojů nazvaných Rescop-W. Uvedenou činnost jsem nechtěl kombinovat s mým aktivním podnikáním ve firmě Teleskopické stožáry s.r.o. a veškerou činnost spojenou s výrobou nástrojů a školením „Vnikání do uzavřených prostor“ (dále „VUP“) realizuji jako podnikající fyzická osoba.


Jaké nástroje na VUP v současné době nabízíte? 

Námi vyráběné nástroje lze jednoduše rozdělit na dvě skupiny. Za prvé nástroje na překonávání zabezpečení dveří zabouchlých, zamčených bez bezpečnostního kování a zamčených s bezpečnostním kováním a přídavným zámkem. Za druhé jsou to nástroje na otevírání oken hlavně již zmíněná sada Rescop-W. Jedná se o více než deset nástrojů, které máme rozděleny do čtyř sad rozdělených podle úrovně zabezpečení. Sady mohou být dodávány v kufrech. Kompletní produktový katalog je v příloze tohoto článku.


O jaký nástroj je mezi hasiči největší zájem? 

Jednoznačně Rescop-W, díky němu není většina oken pro hasiče překážkou. Okna zavřená i ventilačky lze otevřít bez způsobení škody během několika vteřin. V letošním roce jsme dokončili sadu nástrojů na otevírání zabouchlých dveří Rescop D. Je to výborný nástroj na otevírání zaklaplých dvěří, který kombinuje výhody několika různých nástrojů.  


Kdo všechno Vaše nástroje na otevírání oken Rescop-W vlastní? 

V jednotlivých kusech Městská policie, Celní správa, Policie ČR, ale ve stovkách kusů hasiči dobrovolní i profesionální. Také speciální útvary, které zde nemůžu jmenovat. Jedna sada je také v Rakousku a Německu.  Celkem je dodáno 326 sad nástrojů. 


Kdo tedy nástroje nevlastní? 

Protože jsou nástroje nejvíce využívané hasiči, vyjádřím se k nim. Z řad JSDH máme pokryto sto aktivních jednotek. U profesionálních hasičů jsme nástroje dodali do celé republiky s výjimkou krajů Pardubického, Zlínského, Jihomoravského a Moravskoslezského. 


Profesionální hasiči v MSK vaše nástroje nepoužívají? 

Nepoužívají. Pouze mají k dispozici jednu zkušební sadu modernizovaných nástrojů. 


Kromě nástrojů pro VUP nabízíte i školení určené pro hasiče? 

Ano. Požadavek na provádění školení vzešel přímo od samotných hasičů. Nejprve jsme nabízeli pouze školení použití nástrojů Rescop-W. Při několika seminářích se diskuse a rady stočily k otevírání obecně. Zjistili jsme, že problematika VUP je „pole neorané“. Jednotky se sice postupně vybavují nástroji na VUP, ale praktická znalost použití, taktiky a vychytávek je minimální. Zareagovali jsme na tuto skutečnost a rozšířili nabídku služeb o školení Vnikání do uzavřených prostor. Součástí semináře je i použití Rescop-W. V příloze pod článkem je soubor s kompletní nabídkou nabízených nástrojů a doplňků pro VUP od naší firmy. 


Je o školení mezi hasiči zájem? 

Ano, obrovský. Vyškolili jsme již desítky jednotek k maximální spokojenosti. Zatím jsme se nesetkali s názorem školených, že by se jednalo o ztrátu času (snad to vydrží dlouho ☺). Seminář je totiž hlavně o praxi. Hasičské praxi v provádění VUP. 


Jedná se o dobrovolné nebo profesionální jednotky? 

Zatím dobrovolné. Občas je mezi školenými „dobráky“ i profesionální hasič. Právě od těchto hasičů máme informace o někdy slabé odborné přípravě mezi profesionály. Naše školení by rádi uvítali i ve „své“ profesionální jednotce. Bohužel, služební funkcionáři, kteří mající v gesci pravomoc rozhodovat o odborné přípravě zatím v úrovni odbornosti hasičů problém nespatřují. „Oni to ti hasiči přeci vždycky nějak otevřou“.  


Jak školení VUP probíhá? 

V teoretické části jsou účastníci seznámeni s právními aspekty pronikání do uzavřených prostor s ohledem na druh jednotky PO a složky IZS. Následuje popsání rozhodovacího procesu velitele zásahu s přihlédnutím na způsob zabezpečení objektu, časovou prioritu, vybavení a zkušenosti jednotky. Další částí je podrobný rozbor složení a fungování mechanických zábran plus sjednocení terminologie jednotlivých částí oken, dveří, zadlabacích zámků a cylindrických vložek. Tato část je důležitá pro porozumění popisu jednotlivých nedestruktivních a destruktivních metod překonávání zabezpečení. Účastníkům jsou popsány a prakticky předvedeny i metody, které jsou pro použití hasiči nevhodné (picking, raking, bumping). Poslední díl teoretické části tvoří popis funkce používaných nástrojů. 

Praktická část probíhá z převážné části na oknech a dveřích dodaných firmou Rescop systém. Při výuce je postupováno od „nejlehčích“ způsobů zabezpečení po složitější. Postupně jsou proškoleny postupy jak překonat zabouchlé dveře, okno otevřené na ventilaci, dveře zamčené (bez bezpečnostního kování), okno zavřené (kompletní použití Rescop – W), dveře zamčené (s bezpečnostním kováním). Každý účastník si prakticky odvrtá, odfrézuje, vytrhne nebo rozlomí stavební vložku standardní kvality pod vedením instruktora. 

Účastníci si mohou vyzkoušet postupy překonávání mechanických zábran dveří a oken i pomocí nástrojů, které zatím nejsou ve vybavení jednotky. Závěrem praktické části je ukázka překonání bezpečnostního kování R1 (kování s překrytým profilem vložky). Při školení je používán moderní nepoužitý materiál (cylindrické vložky, zadlabací zámky apod.), kterým jsou v současné době osazovány vchodové dveře. Zničený materiál zůstává v majetku jednotky pro potřeby další, vlastními silami prováděné, odborné přípravy. Závěrem školení je doporučení pro optimalizaci vybavení jednotky pro vnikání 
do uzavřených prostor. 

Po dokončení odborné přípravy obdrží jednotka (organizace) certifikát o proškolení od firmy Rescop systém. V příloze pod článkem je příručka s podrobnějším popisem školení a základními informacemi pro VUP. 


Má smysl školit jednotku, která nevlastní nástroje na „VUP“, protože není k této činnosti předurčena? 

Jednoznačně ano. Pro jednotku, která zatím není vybavena nástroji pro VUP lze chápat náš seminář jako ukázku směru jakým se vydat a uvedení do problematiky VUP. Po absolvování naší odborné přípravy se jsou hasiči sami schopni rozhodnout jaké nástroje si pořídit do svojí jednotky.  


Proč bys doporučil Vaše školení VUP oproti školení od komerčních zámečnických fi­rem?

Při našem školení vzdělávají hasiči hasiče. Zámečník se sice orientuje ve způsobech překonání mechanických zábran, ale to samo o sobě nestačí. Firma Rescop systém spolupracuje s hasiči, kteří řadu let působí v zásahových jednotkách a řeší zásahy s „VUP“. Tito lidé pro naši firmu provádí vlastní školení u objednavatelů. Dlouholetá orientace v problematice je podkladem pro výrobu kvalitních nástrojů pro překonávání mechanických zábran. Funkci těchto nástrojů (některé jsou firmou patentované) předvádíme na vlastních trenažérech. Školení se neskládá pouze z překonání mechanické zábrany. 

Nemalý čas 
je při semináři věnován právním předpisům, rozhodovacímu procesu VZ a hasičů, spolupráci s ostatními složkami IZS, popisu alternativní možnosti vstupu oknem (balkónem), kultuře provedení zásahu, úpravě a údržbě nástrojů. Tedy záležitostem, o kterých komerční firmy zabývající se školením nemají potřebný rozsah znalostí.  


Co plánujete do budoucna za novinky?

Jednoznačným hitem je překonávání cylindrických vložek frézováním. Přesněji překonávání mechanických zábran pomocí fréz a frézek. Jedná se o techniku, pomocí které je zasahující hasič schopen překonat kování nejvyšší úrovně zabezpečení v řádech desítek sekund. Nevýhodou je pořizovací cena frézek, fréz a kvalitní cyklický trénink. Rescop systém připravuje do prodeje sadu frézky, fréz a zdroj napětí v jednom praktickém kufru. Vše podstatné najdete postupně na našich stránkách www.rescop.cz    

Na úplný závěr bych chtěl všechny zájemce o školení VUP upozornit na akci Sleva 10% na nákup sad Rescop. Více najdete  v příloze pod článkem.

Komerční sdělení
Sdílet
Přiložené soubory
Rescop 2015.pdf zobrazit online PDF 857 kB
Akce 10% na sady.pdf zobrazit online PDF 425 kB