Čtvrtek 9. května 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Sršni, včely a další hmyz

Jako každý rok v tomto období se množí zásahy na likvidaci nebezpečného hmyzu.

Operační střediska hasičů v Pardubickém kraji zaznamenávají telefonáty oznamující výskyt nebezpečného hmyzu poblíž obydlí, u mateřských a základních škol apod.
Nejčastěji se jedná o včely, vosy a sršně. Každý profesionální sbor má zcela odlišné vybavení na odchyt rojů. Někde se likviduje nebezpečný hmyz ve speciálních oblecích, jinde jen ve včelařské kukle a ochranných rukavicích.

V případě ohrožení života nastupují hasiči, v ostatních případech dávají hasiči přednost odborníkům. V případě včel – včelařům, kteří přesně vědí, co s roji udělat a kam je popřípadě umístit. Hasiči i včelaři radí všem, kteří na roj včel narazí nebo ho objeví, aby nepropadali panice a chovali se zcela běžně. Vždy záleží na situaci.
Největším problémem jsou sršně. Tento hmyz je odolnější a nebezpečnější než včela a navíc se jedná o chráněný hmyz. Sršeň je schopna žihadlem propíchnout i speciální obleky, které hasiči používají. Proto jsou opět na místo často voláni odborníci.
Sršně se nerojí a jejich přítomnost v okolí lze pozorovat delší dobu. Doporučujeme zavolat odborníky na desinsekci, kteří buď poradí nebo přijedou nebezpečné hnízdo odstranit.
Hasiči Pardubického kraje, tedy ze všech čtyř okresů Svitavy, Ústí nad Orlicí, Pardubice i Chrudim, vyjíždějí denně k cca 2 až 4 případům ohrožení nebezpečným hmyzem.

nstržm. Vendula Horáková
tisková mluvčí
HZS Pardubického kraje

V Praze se tyto případy počítají na desítky denně. Bohužel pomoc odborníků – včelařů ale nelze očekávat a tak vše zbývá na hasičích. Včely se vysavačem odsají. ten je rozdrtí a poté je místo ošetřen postřikem aby se nevracely. Pro ochránce přírody dodávám že včely jsou ničeny protože o tyto roje, které bývají nakažené varoázou, včelaři nestojí a tak je není kam umístit.
Sdílet