Pátek 26. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Projekt mapování pietních míst věnovaných hasičům

Spolek pro vojenská pietní místa, o.s. se zabývá mapováním vojenských pietních míst VPM (tím se rozumí vojenské hroby a hřbitovy, pomníky, památníky, pamětní desky, ale také hroby dalších obětí nejrůznějších ozbrojených konfliktů, tedy i hasičů).

Jen během druhé světové války zahynulo při plnění svých povinností, při odbojové činnosti či přímo na bojištích na tisíc hasičů. Ještě mnohem větší byly ztráty mezi hasiči během první světové války.

Na nejedné hasičské zbrojnici je doposud pamětní deska a na hřbitovech tisíce hrobů či kenotafů (prázdný hrob z odkazem na hrob v daleké cizině) těchto obětí. Proto bych chtěl poprosit čtenáře serveru pozary.cz, aby nám dali vědět pokud o takových VPM ví.

Při nejbližší cestě některého z našich spolupracovníků zmíněné místo navštívíme a VPM zmapujeme, nebo ještě lépe, když tak učiní čtenáři. VPM vyfotografují (celkový pohled + detail na text), případně text přepíší a pokud mají možnost tak i zjistí souřadnice GPS. A tyto informace odešlou na mail: petr.tichy(α)vet­s.cz .

Počty VPM se dle různých statistik pohybují od cca 30.000 až po čtvrt milionu, náš spolek a jeho příznivci do současné doby zmapovali (vyfotografovali, přepsali text, zjistili umístnění, případně zaměřili polohu pomocí GPS) více něž 11.000 VPM, stovky a tisíce dalších zpracovávají.

VPM, které se týkají hasičů najdete např. na těchto odkazech.

Pamětní deska České zemské hasičské jednoty

Pamětní deska Obětem okupace z řad hasičů

Pamětní deska Obětem bojů v květnu 1945

Informace o mapování vojenských pietních míst a spolku samotném najdete na adrese http://www.vets.estranky.cz/ případně je můžete vidět ve vitríně divadla U hasičů, Římská 45, Praha 2, kde je umístněna také minivýstava „Hasiči v odboji 1939 – 1945".

Budeme vděčni za jakoukoliv pomoc a informaci o VPM věnovaným hasičům i ostatním vojenským pietním místům.

Za Spolek pro vojenská pietní místa, o.s.

Petr Tichý


-swo-

Sdílet