Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Při požáru střechy pekáren vznikla škoda 50 milionů

K požáru s největší vzniklou škodou v letošním roce na

foto: Mirda Hřebec
Kladensku vyjížděly jednotky Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje do areálu bývalého masokombinátu v Kladně – Kročehlavech.

Požár lepenky na střeše byl na tísňovou linku Krajského operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Středočeského kraje ohlášen ve středu 28. května 2008 v 15:21 hodin. Na místo byla v souladu s 1. poplachovým stupněm vyslána zásahová jednotka HZS Středočeského kraje, stanice Kladno.

Po příjezdu jednotky na místo události v 15:29 hodin bylo zjištěno, že se jedná o požár velkého rozsahu a na pokyn velitele zásahu byl operačním střediskem v 15:36 hodin vyhlášen druhý poplachový stupeň. V souladu s tímto byly na místo postupně vyslány celkem 3 profesionální jednotky HZS Středočeského kraje (stanice Kladno, Slaný, Beroun) a 6 jednotek sboru dobrovolných hasičů obcí (Unhošť, Braškov, Hostivice, Pchery, Lhota, Lány) s celkem 12 cisternovými automobilovými stříkačkami, 1 automobilovým žebříkem a 1 protiplynovým automobilem. Na zálohu na centrální stanici Kladno byla vyslána jednotka dobrovolných hasičů ze Smečna a byli povoláni hasiči – strojníci z druhý den nastupující směny.

Provedeným průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o požár konstrukce a hydroizolační vrstvy střechy na provozovně pekáren v areálu bývalého masokombinátu. Střecha o celkové ploše cca 80×50 m byla z velké části zasažena plamenným hořením a požár se dále rozšiřoval na nezasaženou část střechy. Jednotka zahájila hasební zásah pomocí 3 útočných proudů C a jednoho útočného proudu po automobilovém žebříku.

Po dojezdu posilových jednotek na místo události byl zásah rozšířen o další dva útočné proudy C a z důvodu výskytu nádrže se čpavkem v blízkosti požárem zasažené střechy byla tato nádrž ochlazována.

V průběhu hasebního zásahu došlo na několika místech k propadu střechy do prostoru instalované výrobní linky.

Prováděným šetřením příčiny vzniku požáru bylo zjištěno, že požáru předcházely udržovací práce na střešní krytině, konkrétně oprava hydroizolační lepenky za pomoci otevřeného plamene propan-butanového hořáku. Požár byl zpozorován v místě, kde pracovníci prováděli práce. Ve chvíli, kdy zpozorovali požár, zahájili prvotní hasební zásah několika přenosnými hasícími přístroji. Poté co zjistili, že je hasební zásah neúčinný, oznámili požár na tísňovou linku.

Uvnitř provozovny byla v době vzniku požáru instalována výrobní linka mraženého pečiva v hodnotě téměř 100 milionů korun. Vlivem propadu hořící střechy a vlivem hasební vody, dopravené na požářiště, byla linka z velké části znehodnocena. K dalším škodám došlo u sousedních provozoven – konkrétně provozovny cukrárny, kde došlo k deformaci plastových oken a znehodnocení surovin pro výrobu.

Celková škoda, způsobená požárem, byla předběžně vyčíslena na 50 milionů korun, hasiči uchránili hodnoty za dalších cca 50 milionů. Následné škody na výrobě z důvodu odstávky technologií budou vyčísleny následně.

Příčina vzniku požáru je předmětem vyšetřování vyšetřovatelů požárů HZS ve spolupráci s Policií ČR. Jednou z vyšetřovacích verzí je nedodržení bezpečnostních předpisů při nahřívání živic.

Při požáru došlo k jednomu zranění – intoxikaci zplodinami hoření jednoho z pracovníků, provádějícího opravu střechy a následný šok. Pacient byl zdravotnickou záchrannou službou převezen do kladenské nemocnice k ošetření.


Autor: mjr. Libor Pospíšil
vedoucí oddělení zjišťování příčin vzniku požárů HZS Středočeského kraje



-wap-

Sdílet