Pátek 29. března 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zavedeme zase koně ?

Čím dál víc se podobá zázraku, že hasiči stále ještě dokážou přijet k ohni, a dokonce ho i uhasit.

Vybavení, se kterým přijíždějí k zásahu, je totiž často zastaralé. Zastaralost techniky zvyšuje výdaje na provoz a opravy, přičemž snižuje její spolehlivost.„U techni­ky, která slouží pro záchranu osob, je to věc o to více burcující,“ píše se ve zprávě, kterou sestavili hasiči záchranného integrovaného systému.

Jinými slovy: auta jsou přestárlá a stejně tak i většina výsuvných žebříků a další techniky. „Zatím ještě technika při požáru neselhala, ale mohla by to být otázka času,“ upozorňuje zástupce ředitele středočeských hasičů Stanislav Kozák.

Rostoucí počet oprav připravuje hasiče o další peníze, které by potřebovali jinde. Zpráva, kterou vypracovali odborníci integrovaného záchranného systému, říká, že hasiči potřebují k nákupu nové techniky a chybějících strojů přibližně devět miliard.

Zda je však dostanou, je zatím ve hvězdách. „V současné době ještě nevíme, jaké údaje budou zahrnuty do rozpočtu na příští rok,“ krčí rameny mluvčí ministerstva vnitra Marie Masaříková.

Hasičům například chybí dekontaminační zařízení, které by dokázalo očistit více než dvacet lidí najednou. „Prostředky armády jsou dosažitelné do patnácti i více hodin, což je neudržitelné. Z plánovaného počtu sedmi zařízení nám šest chybí,“ vypočítává mluvčí hasičů Nicole Křížková.

Hasičům chybějí také stroje pro záchranné práce, nemají ani speciální zařízení pro vyhledávání lidí ve zřícených budovách.

Přitom za uplynulý rok například jenom ve Středočeském kraji vyjeli hasiči téměř k 700 případům, při kterých unikaly nebezpečné látky. Jenže hasiči mají problémy i s analýzou jedů, se kterými se setkají. Mobilních laboratoří je jen pár a navíc se s nimi dá zkoumat jen tam, kam auto dosáhne.

„Co když se dostane nějaká jedovatá látka do pražského metra?“ ptá se vedoucí chemické laboratoře v Kamenici na Příbramsku Karel Musil. „Přenosné přístroje, které si dají specialisté na záda a mohou se s nimi dostat, kam potřebují, sice poznají, že je ovzduší zamořené, ale už nerozliší čím. Než se vzorek analyzuje jinde, můžeme ztratit drahocenný čas.“

Tolik článek serveru iDnes. Situace v technice je opravdu ve většině krajů mizerná. Vyjímkou je Praha kde se díky zájmu magistrátu podařilo v posledních deseti letech veškerou techniku vyměnit. Ale většina ostatních sborů používá stále staré CAS K25 Liaz a podobně a ty nebývají v moc dobrém stavu. Že vůbec fungují je zázrak a hlavně nezměrné úsilí hasičů kteří je udržují v chodu. Je velmi nepříjemné když Vám například uprostřed vyprošťování odejde motor agregátu či praskne stará hadice od hydrauliky. Vláda by si měla uvědomit že hasiči jsou velmi potřební a nelze se bez nich obejít. A sebelépe vycvičený hasič nic nezmůže když nemá s čím pracovat. Přitom například do vybavení brigád CO se investovaly desítky milionů. Ovšem ti nepřijedou k hořícímu domu či nehodě do deseti minut. Velkou systémovou chybou byl přechod HZS pod vnitro. Obce (kraje) vždy nějaké peníze na hasiče měly, stát je ale nemá. A u MV jsme poslední v řadě. Snad vláda nakonec pochopí že starý žebřík nikoho nezachrání když místo deseti minut pojede k zásahu půl hodiny (i déle) a aspoň nějaké finance na obnovu techniky uvolní. Také by nebylo od věci uvážit zda je nutné za požární techniku platit clo a DPH. Vždyť s ní nelze kšeftovat a ušetřily by se značné částky. No uvidíme.
Sdílet