Sobota 4. května 2024, slouží směna B. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Ostrava bude mít nejméně dvě desítky nových hasičských instruktorů

Nejméně

dvě desítky čerstvě vyškolených instruktorů v oblasti požární prevence a ochrany obyvatelstva bude mít již letos na jaře Ostrava.

Nejméně dvě desítky čerstvě vyškolených instruktorů v oblasti požární prevence a ochrany obyvatelstva bude mít již letos na jaře Ostrava. Po absolvování prvního ze dvou povinných víkendových seminářů budou moci přihlášení zájemci především z řad profesionálních a dobrovolných hasičů vyrazit na zdejší základní školy učit děti formou hry a soutěží s odměnami, jak se chovat při požáru, jak správně volat hasičům nebo jak zvládat menší popáleniny.

Na čtvrteční (6. 2. 2008) náborový seminář přišly na ředitelství Hasičského záchranného sboru Moravskoslezského kraje v Ostravě-Zábřehu čtyři desítky zájemců. Polovina z nich se rozhodla ihned do zapojení do unikátního programu pod názvem „Vzdělávání žáků základních škol v oblasti požární ochrany a ochrany obyvatelstva", další si nechali čas na rozmyšlenou. Program byl v Moravskoslezském kraji zahájen v roce 2006 a jeho cílem je dlouhodobě a neformálně působit na školáky až na 60 procentech základních škol v našem kraji.

V pěti ze šesti okresů Moravskoslezského kraji již působí více než dvě stovky instruktorů, kteří ve dvojicích odučili v součtu mnoho stovek hodin především ve druhých a šestých třídách. Pro jednu školu to obvykle znamená vždy dvě samostatné hodiny ve všech jejích druhých a šestých třídách po šedesáti minutách (zásadně mimo školní lavice a bez zapojení učitelů) a následnou návštěvu hasičské stanice či zbrojnice.

V sérii náborů a seminářů přišla na řadu jako poslední Ostrava, kde dosud působí na základních školách „pouze" čtyři sehrané dvojice. Jejich noví kolegové se mohou připojit do ojedinělého preventivního programu, který reprezentuje zelený dráček Hasík (www.hasik.cz) v podobě loga i plyšového maskota, ihned po absolvování prvního ze dvou jarních víkendových seminářů. Na tom druhém se již budou dělit o své čerstvé zkušenosti i problémy ze „své" základní školy, kterou si sami vybrali.

Na těchto dvou seminářích se dozvědí jen o rámcové náplni každé vyučovací hodiny, zbytek záleží na jejich aktivitě, fantazii a citu pro úspěšnou a zajímavou komunikaci vždy páru instruktorů s dětmi na prvním a druhém stupni ZŠ. „Hlavně si musí umět hrát s dětmi a získat jejich důvěru," tvrdí autoři programu, vycházejícího z mnohaletých zkušeností.

Po odborné stránce jsou obvykle hasiči na působení na základních školách připraveni dostatečně (a mají s prací s dětmi zkušenosti ze škol i kroužků), ale potřebují si osvojit některé pedagogické dovednosti a zkušenosti, aby bylo takové zábavné vyučování efektivní.

Ve víkendových kurzech jim budou (jako už jejich proškoleným kolegům z ostatních okresů) přednášet aktivní profesionální hasiči Štěpán a Bohdan Mikulkovi z Bruntálu, spoluautoři projektu, a Mgr. Miroslav Piňos z občanského sdružení Citadela Bruntál. Sdružení Citadela je držitelem akreditace MŠMT ČR pro vzdělávání v této oblasti.

Po prvním víkendovém kurzu si každá dvojice instruktorů vybere školu ve svém okolí a po domluvě s ředitelem školy zde zahájí první hodiny – především ve druhých a šestých třídách. Například mladší děti se naučí zvládat základní věci – přestat se bát hasičů v uniformách, upozornit voláním „hoří" na požár, volat správně na linku tísňového volání 150 a 112, odevzdávat nalezené zápalky dospělým či zvládnout menší popáleniny.

Projekt organizuje Hasičský záchranný sbor Moravskoslezského kraje, financuje jej jak HZS MSK z vlastních prostředků, tak občanské sdružení Citadela, které na projekt získává grantové prostředky. Projekt rovněž podporuje odbor školství Moravskoslezského kraje.



Info: por. Mgr. Petr Kůdela
tiskový mluvčí
HZS Moravskoslezského kraje

-wap-

Sdílet