Sobota 20. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Havárie kamionu s toxickým nákladem

Na pražské Jižní spojce havaroval kamion s toxickým odpadem. Na silnici dopadly dva velké pytle pilin obsahujících betanaftol. FOTO:iDnesTV Aktualizováno.

24.6. 18:30 Jižní spojka

Řidič kamionu s obilím nezvládl řízení a narazil do kamionu s toxickou látkou který se srazil s BMW. Na místo nehody proto přijeli kromě policistů i lékaři. Náklad rozsypaný po vozovce uklízejí hasiči. Na silnici se po nehodě uvolnily z kamionu dva třistakilogramové pytle s toxickou látkou. Obsahovaly piliny používané jako absorbent, které obsahovaly látku betanaftol.

Policie okamžitě uzavřela pruh vedoucí do centra Prahy. Kolem místa havárie se pohybovali hasiči v dýchacích maskách, kteří vytyčili ochrannou zónu.

K poškozeným autům dorazili i lékaři z rychlé záchranné služby, aby vyšetřili řidiče. Dvě osoby byly odvezeny do nemocnice (popálení sliznic a očí).

20:00
Na místě zasahuje několik jednotek pražských hasičů (11 vozů) a hasiči v chemických oblecích a dýchací technice odstraňují vysypanou látku. Celá silnice je uzavřena.

Likvidace následků nehody trvala až do ranních hodin. Po konzultaci s výrobcem (Synthesia Pardubice) látku posypanou pískem hasiči v ochranných protichemických oblecích a dýchacích přístrojích naložili do přepravních kontejnerů a odvezli. Na místě nehody zasahovaly HS 2 (malý a velký protiplynový automobil), HS 5 (2 družstva, RZA a chemická tatra), HS 7 (1 družstvo), HS 3 (CAS 32 Tatra a nákladní Avia), HZS České dráhy (jeřáb) a HS 1 (velitelský automobil).

Betanaftol: Látka je zdraví škodlivá při vdechování a při požití. Může působit na centrální nervový systém a snižovat počet červených krvinek, při vysoké expozici může vyvolat zánět ledvin. Vstřebává se i neporušenou kůží, tavenina může způsobit opařeniny. Vysoce toxický pro vodní organismy, může vyvolat dlouhodobé nepříznivé účinky ve vodním prostředí. Látka po zapálení hoří čadivým plamenem. Páry a prachové částice rozptýlené ve vzduchu tvoří výbušné směsi.
Podrobné informace na http://www.sssta.cz/…blisty/7.pdf
Sdílet