Sobota 27. dubna 2024, od 07:00 bude sloužit směna A. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Noční můra projektantů v Anglii ožila

Projektovat budovy s hořlavou izolací se může prodražit. Vrchní soud Anglie a Walesu v březnu tohoto roku rozhodl, že projektanti z firmy Paskin Kyriakides Sands jsou odpovědni za škody způsobené požárem, který zcela zničil výrobní závod společnosti Sahib Foods Ltd.

Jediné, co neshořelo, bylo několik málo panelů, které výjimečně obsahovaly nehořlavou izolaci místo běžně používané hořlavé výplně z pěnových plastů.

Projekční firma projektovala modernizaci továrny na zpracování zeleniny v roce 1994. V roce 1998 byla továrna zničena mohutným požárem, který vypukl v místnosti určené pro tepelnou úpravu cibule. Pojišťovací společnost Norwich Union se obrátila na soud kvůli úhradě škody ve výši 17 mil. liber (741 mil. Kč) a také úroků ve výši 3 mil. liber (348 mil. Kč). Zástupce pojišťovny u soudu úspěšně argumentoval tvrzením, že projektanti neměli použít panely s hořlavou výplní v prostoru kuchyně.

V době projektování stavby sice neexistoval žádný úřední stavební předpis, který by upravoval používání sendvičových panelů s hořlavou výplní, avšak to podle názoru soudu nemůže projektanty zbavit odpovědnosti, neboť ti si museli být vědomi zvýšeného rizika požáru.

Soud označil za viníka požáru společnost Sahib Foods, ale rozšíření požáru po celé budově bylo podle něho následkem nedbalosti projekční firmy, která pro oblast kuchyní navrhla hořlavé materiály.

Pokud se tento rozsudek stane právním precedentem, mohlo by to mít značný finanční dopad na britské projektantské firmy, které projektovaly podobné stavby, u kterých je vysoké riziko požáru.

Časopis Building Magazine tento případ dokonce nazval „noční můrou architektů“ a časopis Insurance Times přinesl v souvislosti s pojištěním hmotné odpovědnosti projektantů článek s názvem „Pojišťovny se obávají rozsudku v kauze sendvičových panelů“.

Nehořlavá alternativa

V současné době obsahuje přes 90% ze 70 milionů čtverečných metrů sendvičových panelů používaných každoročně na nejrůznějších stavbách v Evropě hořlavou výplň, tzn. že pouze necelých 10% z nich obsahuje izolaci z nehořlavé minerální vlny. O rozsáhlých požárech podrobně informují časopisy zabývající se stavebnictvím a pojišťovnictvím již několik let. Na základě těchto zkušeností znásobených tragédií z 11. září 2001 proto již tak opatrné pojišťovny ještě přitvrzují. Výše pojistného se prudce zvýšila až na desetinásobek. Vlastníci budov, které obsahují příliš velké množství hořlavých umělých hmot, dokonce jen obtížně uzavírají pojistné smlouvy. Tato nová situace znamená, že jak vlastníci, tak i projektanti budov si musejí uvědomovat zvýšené riziko požáru při použití sendvičových panelů s hořlavou výplní.

Zdroj: www.estav.cz
Sdílet