Úterý 23. dubna 2024, slouží směna C. Jak poznáte hasiče v prchajícím davu? Jde opačným směrem.

Zásahy HZS Libereckého kraje v úterý, 24. června

V úterý 24. června 2008 vyjížděly jednotky požární ochrany Libereckého kraje ke 14 ohlášeným událostem. Při dopravních nehodách, při nichž bylo třeba zásahu hasičů, nebyly zraněny žádné osob.

požáry 4
pomoc při dopravních nehodách 2
technická a technologická pomoc 2
záchrana osob a zvířat 2
únik ropných produktů a nebezpečných látek 1
odstraňování následků živelních pohrom 0
ostatní zásahy – prověřovací a taktická cvičení aj. 3
planý poplach 0

Území okresu Česká Lípa: 1 událost

Území okresu Jablonec nad Nisou: 3 události

Území okresu Liberec: 7 událostí

Z převrácené Avie unikala nafta
V úterý 24. června 2008 v 11:56 hodin byla na operační středisko hasičů nahlášena dopravní nehoda v Raspenavě. Na místo vyjeli profesionální hasiči HZS LK ze stanice Raspenava. Po příjezdu bylo zjištěno, že se jedná o nákladní vozidlo Avia převrácené na bok přes komunikaci. Ke zranění osob nedošlo. Z vozidla unikala nafta z poškozeného palivového potrubí. Unikající naftu hasiči jímali do nádoby. Dále provedli z důvodu zamezení dalšího úniku nafty ztlačení potrubí hydraulickým vyprošťovacím zařízením za použití kombinovaného nástroje. Uniklou naftu hasiči zasypali sorbentem a ve spolupráci se správcem komunikace provedli uklizení komunikace. Na místo velitel zásahu povolal prostřednictvím operačního střediska Policii ČR, aby provedla úplnou uzavírku komunikace. Po příjezdu druhého vozidla majitele byla havarovaná Avie postavena na kola a odtažena z místa nehody. Po té se hasiči vrátili na svou základnu.

Bublinky v rybníce znepokojily kolemjdoucí
V úterý 24. června 2008 deset minut po půl deváté večer byl na tísňovou linku 112 ohlášen únik neznámého plynu z pivovarského rybníka ve Vratislavicích nad Nisou. Na místo byli vysláni profesionální hasiči HZS LK ze stanice Liberec a jejich dobrovolní kolegové z Liberce – Vratislavic n. N. Průzkumem bylo zjištěno, že se jedná o bublání cca 4 metry od břehu. Po příjezdu JSDH Vratislavice a nosiče kontejnerů s kontejnerem na ekologické havárie bylo za pomocí člunu a trhacího háku prozkoumáno dno rybníka. Nepotvrdila se přítomnost žádného předmětu, který by uvolňoval plyn. Velitel zásahu byl ujištěn dostavivším se vodohospodářem o tom, že se jedná o jev doprovázející čerpání vody mezi rybníky. Po získání této informace byl zásah ukončen a jednotky se vrátily na své základny.

Území okresu Semily: 3 události

kpt. Ing. Radek Vojík
oddělení IZS a řízení JPO
HZS Libereckého kraje

-kow-

Sdílet